Fellas :)

Monday, February 14, 2011

too much of notes when its comes to LOVELY DAY :)


JODOH PERTEMUAN DITANGAN TUHAN .

atau lebih senang qada’ dan qadar Allah .bukan  niat nak berserah je . tapi ada yang kita tak ley ubah atau kita sendiri dah give up based on what we hve been thru before kan ? and yea, ada banyak benda yang i menyesal and ada banyak yang i rasa i mmg dah tak boley nak ubah . bukan senang nak ubah takdir kita, plus benda yang dah jadi . 65% of my life ive ruined everything . i means everything . humm , lagi tambah kusut bila pikirkan family ! FAMILY AND LOVES ???? haa, msapa kata benda nie tak da kaitan ?? ada oke !! bukan sebab kita dijodohkan ngn calon yang parents kita cari , but apa yang parents kita nak . macam i , my mom, die always nak someone yang akan jadi husband anak2 die, ada masa depan yang cerah.bertanggungjawab, kadang2 i pikir balik i jadi emilih sebab nak ekotkn sangat kehendak mak saya . kalau itu yang boley buat die senang tak salahkan ??tapi kalau bagi orang yang tak faham , selalu i yang disalahkan kononnye memilih . tak . sumpah ! i tak kesah sangat . janji someone tuh mampu bahagiakann i and ada life yang ley selesakan hidupi in future and insyallah , selesakan hidup anak2 i if ade rezeki, tapi cam i mention kan  , JODOH PERTEMUAN DITANGAN TUHANKAN ? so, nothing can expect kan ? terima je la , :)
Ini i amik dari satu blog, hehe .(Bagaimanapun seseorang itu tidak boleh menyerah bulat-bulat kepada kaedah ini. Jangan hendaknya kerana jodoh pertemuan itu di tangan tuhan maka mereka tidak berusaha untuk mencari jodoh, sebaliknya mengambil sikap menunggu sahaja. Ini jelas satu prinsip hidup yang bercanggah dengan ajaran Islam. Kita dikehendaki berusaha selaras dengan ajaran-ajaran Islam yang Maha Suci, tetapi kita juga hendaklah menyerahkan kejayaan usaha kita itu kepada Allah SW. Setelah berusaha tetapi jodoh tidak ditemui juga barulah boleh kita mengatakan jodoh dan pertemuan itu di tangan Tuhan.
Dengan lain perkataan jodoh dan pertemuan yang berbentuk umum itu boleh diubah dengan usaha yang kita lakukan, kerana tidak tidak seorangpun yang dilahirkan sudah mengetahui jodoh dan pertemuannya. Sehubungan dengan usaha yang berterusan selaras
dengan syariat mesti dilakukan.Ibubapa sebolehnya mengusahakan mendapatkan pasangan yang baik kecuali mereka yang hidupnya bergelumang dengan kepentingan duniawi. Di kala itu ia akan mengutamakan kepentingan perut dari kebahagiaan rumahtangga anaknya.Soal permohonan ibubapa untuk menemukan jodoh anaknya adalah satu kerja yang baik. Biasanya doa kedua ibubapa adalah doa yang mudah diperkenankan oleh Allah. dan jika Allah kehendaki Ia akan memakbulkan permohonan itu. Tidak mustahil, kerana itu anak-anak disuruh menaruh sangka baik kepada doa ibubapa mereka. Bagamanapun ibubapa tidak boleh mengharapkan doa semata-mata, sebaliknya mereka juga perlu bergerak untuk mencari jodoh untuk anaknya.) hehe Jadi MAKKKKKKkkkk !!!!!!!! if you read this, mak tak leh mintak je, doa je , mak kena carik jugak ! hahahaha  . insyallah . ada jodoh tak kemana :) 

Well,ada satu kisah nie i nak citer , 

 Tersebutlah al kisah pada tahun 2010, hati seorang wanita muda telah dibuka oleh seorang lelaki yang sudah berkhawin dan bercerai dan mempunyai 4orang anak, dan die adalah  orang atasan bagi POLIS INTERPOL, mereka menjadi sangat rapat ! hinggakan lelaki ini bersuara utk menyunting gadis ini ,dan gadis ini tidak memikirkan kebahagiaan die disaat itu tapi kebahagiaan die di masa hadapan dan keluarga dia .dan bila bahagia nye anak2 gadis ini bila dibesarkan dgn keadaan yang selesa. agak lama perkenalan mereka akhirnya perasaan gadis ini bertukar sayang dah bersedia, mula memberitahu ibu nya keluarga nya, Namun jodohkan ditangan tuhan , sekali lagi gadis ini membuat keputusan utk memutuskan hubungan bukan kerana tidak cintakan dia .Tapi bila fikirkan apa yang akan orang sekeliling fikirkan , dan apabila memikirkan anak lelaki ini yang bongsu dan sulung tidak restu akan hubungan ini hanyalah kerana perbezaan umur 20tahun . humm , walaupun lelaki ini ttp berkeras jugak nakmeneruskan , tapi gadis ini berkhawin bukan kerana seorang lelaki, tapi berkhawin dgn sebuah family, dan harusnya kedua2 nya merestui . mmg pada permulaan nya gadis ini kecewa . tapi hakikat hidupkan , JODOH DAN PERTEMUAN DITANGAN TUHAN .dan gadis ini sangat percaya pada itu. hinggakan pada bulan november tahun lepas lelaki ini datang dari selatan ke utara kerana ingin bertemu gadis ini untuk tetap meneruskan juga, tapi gadis ini tetap dgn apa yang dia dah tetapkan . dgn memutuskan dgn cara yang elok . dan mendiamkan diri . walaupun gadis ini agak kecewa . tapi kerana percayakan prinsip nya dia pasti jodoh akan datang lagi . :) ada kadang2 hinggakn sekarang i menyesal , tapi ini lah kehidupan . :) yee, cerita ini cerita betul , tentang saya . :) NORSYAZDLINDA dan DATUK BAHARUDDIN :)


cinta tak kenal usia kan ? :)

2 comments: