Fellas :)

Saturday, March 19, 2011

=_______________=



This story i create when i was like 17years old,
full of romance and i guess this is me 
girls with a romance !
please DO NOT LAUGHT !
and this kind of refreshing cause the ending i change totally .
enjoy .
 4-11-2007
11:22:37pm 

Kerana Takdir....

    Deruan ombak membuatkan aku rasa tenang,masalah dengan seketika hilang dari benak fikiranku .melihat matahari mula terbenam buatkan aku berfikir,aku tenggelam dalam masalah yang tak akan pernah selesai . 
   Kenapa hidup terlalu sukar untuk kita insan biasa yang lemah untuk mengharungi ?arghh ~benci aku dengan kehidupan aku sekarang. kenapa benda yang aku tak pernah inginkan terjadi.kenapa tuhan nak menguji aku sedangkan dia tahu aku,hamba yang lemah .dan tak mampu dengan dugaan dan rintangan yang die sedang uji hambanya .
   NOORFARIESYA ARIANA QASMIRA .seorang remaja yang hanya tahu akan kebebasan,kemewahan dah kegembiraan .anak kepada seorang usahawan berjaya." Tapi apa lagi yang tak cukup ?" Itulah yang selalu ditanya oleh kebanyakan teman rapat ku. ye,dari luaran aku punya segala,aku mampu bahagia .tapi dalaman aku?siapa yang tahu? hanyaa aku ..ayah dan ibu,hanya sibuk mengejar kemewahan dunia.keluar pagi-pagi dan pulang lewat malam .dan aku ? YES ! aku bebas nak buat apa yang aku nak . hidup aku terlalu sosial .yee, aku ada segala , apa yang kurang ? tak pernah kurang . semua aku ada, aku ada kereta mewah .aku ada wang yang cukup,tapi satu hati aku kosong! ini lah yang aku kurang . 
pelajaran?huhh~ yee, kolej termahal itulah tempat aku .tapi aku hanya ada dalam kolej yang mahal dan tinggi tarafnya , tapi aku sebagai pelajar?mana taraf aku utk tingkat kan semua ? nahh~ kosong !
   Ayah dan ibu tak pernah kisah ,yang penting wang . selagi boleh kejar wang. selagi itulah diorang kejar .dan disebabkan itu aku memberontak demi kebebasan . bebas dari segalanya .BOYFRIENDS? huhh~ hampir tiap minggu bertukar.almaklumlah di kolej siapa tak kenal . seorang gadis sangat dimanjakan sosial dan kaya ! yes ! thats me  NOORFARIESYA ARIANA QASMIRA.namun antara banyak lelaki yang aku pernah kenal, tak seorang pun berjaya bukak pintu hati aku . LELAKI ? aku hanyalah nak permainkan mereka,kerana seorang lelaki durjana aku berdendam dengan semua lelaki .
   MOHD NAZIMI FARIQH ,satu satu nya lelaki yang aku percaya bagai mati hidup ku untuk dia,telah buatkan aku hilang satu satunya mahkota yang harus aku simpan dan jaga hingga aku bergelar seorang isteri pada seorang suami. Fariqh , pada mulanya lelaki yang aku anggap baik dan penyayang dan kuat imannya,namun semua itu hanya sia sia,Fariqh bukanlah seorang lelaki yang aku kenal sejak setahun lalu.    
   "  Malam ni I jemput you okay?" dengan suara yang teramat sopan,siapapun akan tergoda .aku tak pernah sangka malam itu adalah malam yang teramat sial buat aku .Pada mulanya mmg lah aku tak menjangkakan apa apa .sebab sudah biasa setiap minggu kami akan ke kelab " clubbing" . Namun aku tak sangka lelaki yang aku cinta yang aku percaya yang harapkan,sanggup mendustai segala yang pernah kami janjikan .didalam apa club apa yang nak diperasankan , rupa rupanya awal2 lagi Fariqh telah memasukkan sesuatu dalam air minuman aku .Esoknya tanpa aku sedar sebelah aku FARIQH !auzubillah ! aku terkejut !dan aku lihat badan aku sehelai kain pun takda yang ada hanyalah ditutup oleh selimut . aku menjerit memanggil nama " FARIQHH!!!!! "fariqh terkejut lantas bangun dan dengan senang nya die mengugut aku , " Ingat kalau smpai hal ini dekat parents i , i would never let you be free ! "lantas aku dilemparkan pakaian , aku menangis .tapi benda dah jadi menangis air mata darah sekali pun takkan kembalikan mahkota agung aku . " JANTAN SIAL ! " itu saja yang mampu aku ucapkan pada fariqh .aku menangis dan terus menangis fariqh aku tampar bertubi2 . nasi dah jadi bubur ,,tiap2 malam aku pohon pada yang esa .agar turunkan bala pada lelaki sial , FARIQH !betul kata atuk , " tuhan akan bayar cash setiap perbuatan kita baik yang baik , baik yang buruk . "
" fariqh accident eisya ! fariqh accident !dan kehilangan sebelah tangannya dan kakinya lumpuh manakala muka nya melecur akibat kebakaran dari kereta itu ." alhamdullilah ! akhirnya terbalas jugak perbuatan yang dia lakukan pada aku ! aku pura pura menangis !walau dalam hati melonjak kegembiraan ! nasib dia dah hancur !yee !walau dia tak mati ! tapi masa depan dia dah  takda !namun itu tak bermaksud aku sudah memaafkan dia . sehingga sekarang dendam aku terhadap lelaki tak pernah hilang .dan rahsia ini aku simpan dalam hati .dan setiap malam aku menangis . aku tak punya apa apa lagi yang agung !melainkan harta ,kemewahan . 
dan hampir tiap malam aku pergi ke kelab .melayan lelaki dgn niat yang sebalik nya . DENDAM .
tapi jangan salah sangka kerana tak seorang pun aku bawa ke kamar. 
     Sehinggalah satu hari aku ditegur oleh ann, " eisya,smpai bila kau nak teruskan hidup kaumacam ni , tiap2 malam kau keluar ,tiap2 malam kau dgn lelaki lain , smpai bila eisya kau nak berhenti semua ni dan berhenti permainkan perasaan lelaki " apa yang ann cakap buatkan aku kelu lidah aku terdiam mata mula becahaya . " sampai aku jumpa MR.PERFECT?  aku puas dgn cara aku cmnie ann ." muka ann mula berubah .merah hitam turun naik , aku tau sahabat baik aku marah . "Puas?? apa yang kau nak puaskan lagi ? kau ada simpan sesuatu ke dari aku ? baik kau terus terang ." ann membuatkan aku termenung jauh, dan lantas fikirkan apa yang pernah terjadi  humm . "takde apa apa lah ann , sementara masih bergetah kita enjoylah !nanti bila dah tua market dah turun apa pun tak ada ." ann hanya mengelenggkan kepala dan berlalu pergi, dia tau dia akan selalu mengalah kerana dia tau aku takkan pernah mengaku kalah .entahlah aku sendiri tak tahu bila aku akan berubah sampai bila aku akan jadi cmnie .ayah dan ibu langsung tak pedulikan aku .aku teringin sangat ada family outting .dinner sama sama shopping sama sama .benda ni tak pernah ada ! dari kecik smpai besar . aku hanya dibesarkan oleh air tangan orang gaji, atuk dan nenek . pada diorangg lah aku mengadu,arini khamis, lagi dua hari ari ahad,aku akan balik rumah ayah dan ibu . saja rindu nak makan malam bersama. sudah hampir setengah tahun tak makan bersama .
   Tapi malangnya , kepulangan aku tidak seperti apa yang aku jangkakan .ibu dan ayah bertekak lagi .ini semua gara gara ayah menduakan ibu .dengan alasan ibu tak pernah hiraukan ayah .itu memang betul sedangkan anak tak dipeduli inikan suami .tapi ayah tak patut , kenapa selama ni ayah sanggup bertahan dan kenapa sekarang baru nak ungkit semua ni .kenapa semua benda ni jadi sekarang .pernah ke di hati ayah dan ibu terlintas difikiran tentang aku ? tentang seorang anak yang langsung tak pernah diorang hiraukan .aku marah ,sakit hati ,geram dan kecewa atas sikap kedua dua ayah dan ibuku .
   Lantas aku amik keputusan utk hilangkan diri dari masalah dan kesibukkan kota .dan ann sekali lagi menjadi mangsanya.aku heret ann, heret kedalam masalah aku .namun aku bersyukur punya sahabat sesempurna ann, ada bila aku perlu ada bila aku senang dan susah .Pulau langkawi paling dekat dan paling aman bagi aku . tapi kitorang tak pergi berduua .alang alang ada trip dgn kolej lebih baik ikut. bercuti sambil belajar ! kan sangat menarik ? perjalanannya mmg penat dgn naik bot. urghh~ sangat meloyakan .tapi baguslah boleh kurangkan tekanan .hari pertama dilangkawi .aku hanya duduk dalam bilik je di hotel .petang nya aku turun ke pantai .aku lepak diatas batu besar di tepi pantai .sambil menyaksikan keindahan matahari terbenamsecara tiba tiba air mata mengalir . mengenang nasib yang mungkin tak mungkin akan kecapa bahagia . kicauan burung angin yang sepoi sepoi bahasa membuat aku tarik nafas dan terasa sangat tenang .mata aku pejam sambil mendengar bunyi ombak bunyi angin suasana tepi pantai sangat indah . kan best kalau hari2 cmnie .tiba tiba aku tersentak ,
    " Hye , soranng je ? takda orang nak temanke atau you dah penat kena teman ? mai cik abang nak temankan , tak elok dok sorang sorang , ke bosan tak boley melayan laki sepanjang minggu ni ? "suara tuhh ! aku kenal sangat !! MUHAMMAD AZROL HAKIMI , " heii kau lagi ! tak da muka lainka?kau boleh blahh lah !" aku turun dari batu lalu berlari anak ke hotel .sampai dibilik aku mandi, berbaring dalam bath tub sangat relaax .segar badan ni .. selesai sambil menyikat rambut aku berdiri balkoni ,sambil memikirkan lelaki yang menganggu ketenangan aku sebentaar tadi .AZROL ! lelaki yang telah memalukan aku , yaa  mmg takdapat dinafikan rupa nya kacak, bibirnya merah, badannye tegap .bertanggungjawap,hormat orang,baikk,lembut orangnya.. tapi!! mulut nya nauzubillah. tapi yang pelik hanya dgn aku dia agak kasar, kenapa ?mengapa? apakah? sebabnya tak pernah terungkai.
  Ingat lagi aku pada malam tu, harii ulang tahun kawan sekuliah.Nadya, sepatutnya aku patut enjoy malam itu .tapi menyakitkan hati ada ke patut disaat orang lain sibuk menyanyi, karaoke, tiba tiba dia muncul dan baling kek yang penuh diatas muka aku . apalagi, mula bentak aku . tapi yang paling aku sakit hati bila dia kata " malam ini adalah malam yangg paling mengembirakan dalam hidup aku .kerana aku akan memiliki seorang eprmpuan yang ramai lelaki idamkan .malam ini dia akan berada disisi aku saja " yakin sungguh lelaki ini !" Heyy ! siapa yang akan jadi milik kau bodoH !kambing pun tak hengenkan kau !kurang ajarr punya laki ! aku tak akan jadi milik aku walau sesaat !" kata kata aku langsung dia tidak endahkan dah tu boleh pulak " alaaa, tengok jelah satu hari kan akan berada disisi aku jugak! "yakin sungguh lelaki ini ! aku dah membuak buak rasa malu !namun aku tetap maintain " werrkk ! *smbil keluarkann lidah* " aku menjelir lidah ,sejak dari hari itu aku tak pernah nmpak muka dia ! sehinggalah petang tadi ,sangatt geram bila teringat kejadian tadi . =.=
     Esok malam tu ada bbq, aku dah pasang niat nak malukan dia . tapi tuhan bagai menghalang , aku terima panggilan fon dari ayah dan aku hampir pengsan bila ayah kata atuk dah meninggal , ! semuanya gara gra penceraian ayah dan ibu ! aku dan ann naik kapal terbang . pulang ke rumah atuk .aku tak berhenti2 nangis , ann jelah tempat aku menangis . tetapi yang aku marah sangat kenapa dia ada ?? sudah tuh dengan bangga nya boley pulak " I nak g tgk arwah atuk you jugak . you kan bakal isteri i . " hishhh~ sakit hati aku !tapii aku terpaksa tolak tepi mengenangkan arwah atuk aku. buat masa ni aku hanya marah ayah dan ibu . kerana diorang atuk meninggal ".ayah dan ibu kejam ! kenapa bagitahu atuk sedangkan ayah dan ibu tahu atuk lemah dan tak boleh terima cerita yang macam ni . selama 20 thun ibu ayah.. kenapa sekarang ! i cant stand all of this crap ! " ayah dan ibu terdiam, aku tak tahan aku terpaksa melepaskan kemarahan aku , selama hampir sebulan aku meratapi kehilangan orang yang aku sayang. orang yang menjaga aku, manjakan aku, didik aku dari kecil hinggalah sekarang bertambah sakit bila ayah dan ibu bercerai ." Eisya , ibu tak sanggup dimadukan . ibu terpaksa eisya pilihlah ,sama ada eisya nak tggal dgn ayah atau ibu ibu tak paksa eisya .eisya pilihlah sama ada ayah atau ibu .buat lah keputusan eisya sendiri ." aku faham perasaan ibu yang tak sanggup dimadukan , aku faham perasaan ayah yang tak sanggup asyik diabaikan, tapi sapa faham nak perasaan aku ?apa yang ibu ucapakn buat aku benci akan kehidupan ." kenapa ibu??kenapa ayah??eisya tak pernah minta apa apa . dari ibu dan ayah selama 20tahun ni..selama 20 thun ni jugak eisya hanya dibesarkan oleh tangan dan kasih sayang orang gaji,arwah atuk dan nenek .? tapi ayah dan ibu ? tak pernah! tapi eisya tak pernah kata apa apa . but when both of you wanna get divorced i cant face it and i cant accept !this kind of thing preesure me enough ! if guys think im not your daughter , go on , i cant stop it anymore , " aku hanya menangis .terduduk aku dekat lantai . menangis ibu dan ayah terdiam . " eisya , ayah bukan tak sayangkan eisya , cuma ayah terpaksa, kami dah tak boleh bersama keserasian antara kami tak ada . and i hope that you really understand, " ayah membelai kepala aku ...dan ibu duduk menangis aku ? "FINE ! okay , go on ! do whatever you guys like ! i dont want care anymore ! tapi eisya takkan ikut baik ayah baik ibu ! let me leave alone!" ibu cuba halang tapi aku tepis . ayah hanya boleh pandang tanpa suara ,
   Selama hampir sebulan kolej aku tak pergi semuanya gara gara tekanan melampau !aku tak kuat nak terima semua sekali gus . Malam itu entah syaitan mana yang meracuni fikiran aku . aku kembali pada tabiat lama, aku ke kelab malam , minum sudah tentu !sehingga mabuk dosa dan pahala buka lagi penghalang . badan aku lemah, aku sangat khayal ! aku pandu seorang diri , yee, mulanya ada yang nak hantar pulang kononya takut jadi apa apa . tapi aku tak bodoh apa yang diorang sangka !dah lali sangat dgn akal diorang . kereata aku pandu selaju yang boleh kepala dah pusing tak ingat . namun tiba tiba aku nangis lalu kereta yang aku pandu hilang kawalan . kereta yang dipandu terbabas .dan fuhH~ apa pun aku tak ingat , sedar aku dalam hospital . tapi itu pun selepas seminggu taksedarkan diri . Namun yang amat mengecewakan aku bila akus edar, buka mata tak seorang pun yang ada . ayah dan ibu?? mana ! mana ayah dan ibu ! aku menjerit menangis meronta ! hinggakan aku jadi sesak nafas ! nurse datang ,tiba tiba aku jadi lali, rupanya aku disuntik dgn ubat penenang !selepas beberapa jam aku sedar semula ,baru rupa nampak wajah halus ann . aku tersenyum dan menangis bila aku nmpak ibu dan ayah , " mana ibu ayah pegi ! kalau eisya nak mati ayah dan ibu takda ke ??? sampaii hati ayah dan ibu .. :( kau pun ann ! mana kau pegi kau janji ada ngn aku ! aku bukak mata tadi kau takda ! " aku menangiss menangiss dan ann peluk tenang kan aku, "eisya,macam mana kau okay? perlukan apa apa? akuu mintak maaf, aku ada hal tadi .maaf sangat tapi aku tinggalkan kau kejap je .." aku hanya pusingkan muka ke arah tingkap .. mengalir airmata . ' eisya,,ibu mintak maaf syg . :( ibu sibuk ngn keje , ibu lambat sikit datang " aku takpedulikan langsung kata kata ibu .. ." takpelah ibu, ibu balik lah ann ada temankan eisya, dah cukup ! selama ni pun eisya hidup tanpa ayah dan ibu . " aku agak kasar dan membuatkan ibu mengalirkan airmata . dan berlalu pergi aku hanya menahan sebak didada ." eisya, kenapa dengan kau ? tak baik kau buat ayah dan ibu kau macam itu tahu tak ? " kata kata ann membuatkan aku bertmbah sebak dan bengang ! " sudahlah ann! kalau kau nak nasihatkan aku terima kasih jelah . tak berguna macam kau curahkan air kedaun keladi . kau tahu perasaan diorang? aku nie? kau tahu ? aku dah sakit macam ni pun diorang still busy dgn keja ! tak siapa faham aku ! !" tumpas jugak ego aku utk tak nak menangis !pada saat ini aku sangat terkenang kan arwah atuk . aku ingat lagi pesan aarwah " eisya  hidup dalam dunia ni kita kena banyak bersabar . dan kita kena faham satu sama lain . takkesahlah sama ada oran itusuka atau bencikan kita . yang penting kita tahu apa yang kita lakukan . dan ia datang dari hati . itu je jalan yang akan buatkan eisya faham akan erti hidup . eisyalah satu satunya cucu atuk dan paling atuk sayang " aku tak sanggup lagi air mata tak henti henti turun bila aku kenang kan apa yang arwah pernah pesan . ann berlalu pergi katanya ada hal katanya nak hantar azrol ke airport sambung belajar di uk . lantak lah pasal azrol. sikit pun aku tak kesah . " atukk , maafkan eisya . eisya sendiri tak tahu apa yang eisya lakukan ayah dan ibu langsung tak amik tau pasal eisya . eisya sorang yang tanggung semua nya atukkk :(eisya sayangkan atuk dan hanya atuk sorang je yang eisya percaya dan cinta dalam dunia ni . eisya akan sentiasa doakan atuk . aku baring dgn keadaan layu dan lemah menangis atas katil di hospital . :( tiba tiba bunyi telefon berdering . " assalammuaikum eisya, kenal tak ? azrol nie. " lah budak nie ! asal lah die call aku ! selalu je ada bila aku ada masalah ! dgr nama dia lagi tambah tension !"waaialaikumsalaam . kenapa ? nak apa ? mana dapat num? tak malu ke call aku ! " nie mesti keje ann ! yang kasi number aku semua nie ! " lahh ann yang kasi nak malu apanya , aku pakai baju kalau aku berbogel kot lah aku nak malu . okaylah , maybe kau tak suka aku call tapi aju just nak cakap kat kau , yang aku nak sambung belajar kat UK 2tahun kasana . tak lama , sabar eyh ! hehe . jangan nangi bila aku tada . aku balik kita kawen ea ! haha . tapi ingat aku taknak bila aku balik nanti aku kena jumpa kau kat umah tunas bakti ! okayh! haha . " kata kata azrol buatkan aku letak teruspanggilan , dan aku tau dia ada benda nak cakap tapi aku terus letak , dan dia masih telefon dan telefon . tak putus asa mamat nie . sapa suh kurang ajar sangat ! tiba tiba bunyi mesej masuk " "Hey asal kau letak ? hiss, kau jaga diri kau baik baik, lagi 2tahun aku balik ! sabar tunggu aku then kita kawen ! tapi ingat aku taknak jumpa kau kat rumah tunas bakti! okay ssalam." aku terus buang mcg dari dia ! kan aku dah cakap mamat ni hanya buat aku sakit hati !!
    Keesokkannya , ann serahkan aku satu kotak merah dan dalam dia ada sehelai selendang putih dan ada satu nota dalam nya ." assalamuailaikum . hye eisya.. i bet you feel weird when you got this box right ? inilah hadiah yang paling berharga yang dapat ii bagi dekat you, satu je i mintak bila sampai 2tahun nanti i nak you datang jemput i pakai selendang ini dekat airport . i sayangkan you eisya ,dahlama sangat i sayangkan you . tunggu i balik . kunci hati you utk i .itu je i mintak . ~LOVE AZROL ~
    Aku pelik dengan semua nie, selendang ? nota ini ?apa maksud semua ni ? I SAYANGKAN YOU ? apa semua ni ?aku pelik sangat dan tak faham! " ann ! kenapa ni! aku tak sukakan dia ! and aku tak pernah sayangkan dia !nii,barang2 nie ! nak buat apa !kau amik nie bagi balik kat dia !aku tak nak ! " dan ann tutup mulut aku dgn tangan dia . dan " eisya kau nak tahu perkara sebenar ? kauu nak tahu ? sebenarnya masa kau accident tempoh hari dialah yang selamatkan kau sebelum kereta kau hangus terbakar . dialah yang berjaya keluarkan kau dari keretaa and yea! dia ekot kau dari awal masa kau pergi kelab, ibu kau telefon aku tapi aku busy jadi suruh dia follow kau .dan dia lah yang jaga kau selama seminggu kau terlantar tak berjaga dia lah yang jaga kau siang dan malam ! seminggu lebih eisya , dia yang ada dgn kau . ayah dan ibu kau sibuk . kebetulan aku ada exam final , dialah yang sanggup jaga kau eisya . dia yang telefon aku kata kau dah sedar . kalau tak aku takkan tau kau sedar ke tak . die pernah kata , " jagalah eisya baik baik biar die benci aku sekarang tapi aku nak sedar yang dia tak boleh terus hanyut ann !masa di UK aku akan call kau utk tahu tentang eisya . aku nak pastikan die berubah ,bukan untuk aku bukan kerana ayah dan ibu . tapi kerana diri dia sendiri . dan ann aku nak kau pastikan dia pakai selendang putih ni bila aku balik nanti . " eisya kau tahu tak yang dia betul betul sayangkan kau ! kau je tak pernah nampak aku sendiri dah lama sedar yang die sukakan engkau . dia sayangkaan kau dan dia tak nak kau terus hanyut kau pun tahu tak ada hujung nya kalau terus macam ni . eisya janji atas kejujuran dan keikhlasan azrol yang kau akan berubah eisya.." aku trkelu lidah mata mula bercahaya lalu aku peluk erat ann dan airmata jatuh berderai derai . aku menangis sekuat hati kenapa aku buta ? kenapa aku kejam ? kenapa hina dia ? sedangkan dia lah cahaya dalam hidup aku . 
      " Ann kenapa ann kenapa???kenapa orang yang aku benci adalah orang yang patut aku sayang ? kenapa ann? aku tak sanggup semua ni lagi ann ! better im dead if this what gonna happen forever ? kenapa banyak sangat dugaan dalam life aku ann ?kenapa ?? aku buntu, aku tak tahu nak fikirkan apa lagi . kenapa allah tak sudah sudah menduga aku ann??" yee mmg aku lemah dan aku sangat tak yakin dalam hidup aku . ini lah kelemahan aku . ann hanya merenung dalam keraut wajah aku . " eisya sebab ini kau perlu berubah eisya kau perlu berubah . bukan demi azrol tapi atas diri kau sendiri . kau kena buktikan pada azrol kau mampu ! " aku hanya menunduk akur pada ann . sejak aritu sedikit sebanyak aku mula berubah , akuu tak pernah sentuh arak , aku tak pernah buat keje yang tak elok .sejak hari tu aku mula tutup setiap inci anak rambut, setenang angin dilaut tenang lagi bila air wuduk dibasahkan kemuka, humm . sembahyang tiang agama dan ini yang aku tak pernah tinggalkan utk sekarang . aku bahagia dan sangat tenang dgn keadaan aku sekarang ..
   Seminggu lagi hari lahir ulang tahun aku , aku harap sangat hadiah terbesar adalah hadiah kepulangan azrol kesayangan :) ....belon sudah penuhi kolam renang di condo kawasan rumah ku . kek sudah ada kawan kawan dah ramaii . tapi orang yang aku tunggu tak dapat datang . sedihh sangat harapan aku tunggu dia berkecai macm tu je . tapi dia ada kirimkan hadiah dari jauh . sedihh pula rasa walau pun tak seberapa tapi sangat bernilai buat aku .seutas rantai emas putih dia tau kesukaan aku emas putih yang bersulam kan permata berwarna turqoise . dan diatas permata itu terukir nama kami berdua , sangat gembira . walau hati sangat rindu kan dia . tapi sabar kan penting dalam sesuatu hubungan kan ?Ibu dan ayah macam biasa sangat sibuk dan selalu sibuk tapi aku dah tak kesah , aku tahu adanya aku dalam dunia ni sekadar zuriat pewaris keturunan .penat sangat melayan semua yang datang macam macam hadiah yang aku dapat , ada yang kecik ada yang besar . terima kasih sangat sangat pada ann yang sudi buat parti ini :) aku hargai sangat .aku kenakan baju kurung merah dan tudung hitam aku menziarah kubur arwah atuk . sejuk hati bila tengok kubur arwah bersih dan terjaga , tak rugi aku bayar orang utk kemaskan kubur arwah . :) humm, aku hamparkan tikar dan aku duduk sebelah batu nisan arwah dan bacakan yasin utk arwah, banyak makna yassin nie, dan sangat tenang bila aku baca utk arwah . 
RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud: "Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:


  • 1. Apabila orang lapar membaca surah Yassin, ia boleh menjadi kenyang.
  • 2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
  • 3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
  • 4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
  • 5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
  • 6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
  • 7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
  • 8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
  • 9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
  • 10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
  • 11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
  • 12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
  • 13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yassin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya.Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya
  • dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
  • 14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yassin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya dihadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik. 
" atuk , eisya datang , eisya tahu atuk tahu kehadiran eisya disini, atukk banyak dah eisya lalui sepanjang atuk tak ada . eisya dah berubah atuk, eisya berubah sebab seseorang dah buka pintu hati eisya, eisya dah jumpa orang yang bakal pimpin eisya kejalan yang lebih baik . dan diredhai oleh allah . ayah dan ibu masih tak berubah . eisya tiap tiap malam berdoa agar mereka balik semula seperti biasa . atuk , eisya sayangkan atuk dan eisya tak pernah lupakan atuk .eisya sayangkan atuk dari awal eisya kenal atuk sehinggalah ke akhi nafas eisya . eisya balik dulu atuk  , assalammuailaikum" sambil mencium kedua dua batu nisan ,mata aku bercahaya tahan sebak yang membuak ,ego masih kuat utk tdak mengalirkan air mata . dalam kereta aku rasa keliru tentang kehidupan percinataan dan aku sedar semua ini berkisar tentang satu perjalanan hidup . 
    Saat yang  ditunggu sudah tiba kesayangan akan pulang .dan aku la orang yang pertama yang akan bersua muka dan berjabat tangan dgnnya . sangat gembira dan sangat rasa bahagia . tiada yang lebih indah bila cinta masing2 ada .:) . Hari ini awal awal lagi aku dah bangun, ada saja yang tak kena , baik pakaian, make up . memang sangat tak kena . tapi akhirnya aku kenakan baju kurung kain sutera yang ibu beli masa di italy . sangat lembut warna putih kenalah dgn selendang yang Azrol bagi .teringat emel yang azrol hantarkan semalam " eisya i harap sangat you datang jemput i esok , i ada kejutan utk you .yang pastinya eisya akan terkejut !and thanks atas perubahan diri eisya . azrol bangga dgn eisya :) love you eisya "  but dear what is the suprise ?guess i have to wait,if i know it its not suprises aite ? humm,dengan selendang putih  baju kurung kain sutera warna putih aku berdiri di pintu pelepasan . sepanjang aku menunggu aku hanya tersenyum .. :) alhamdullilah ! aku nampak azrol tersenyum sambil melambai tangan ke arah aku , aku senyum keriangan setiba aku nampak wajah dia yang sangat manis .tapi sayang senyum itu tak berpanjangan . melihat kelibat seorang wanita sergah berdiri sebelah azrol dan memeluk erat tangan azrol aku trkelu tercengang terkejut , persoalan terus ada difikiran, siapa dia ? apa dia buat ?siapa dia dgn azrol? " hii..." sapa gadis itu smbil tangan menhulur utk berjabat ,aku tak berdaya siapa dia ?" assalamuailaikum eisya .. sihat ? ini i kenalkan, shera... shera ini wife i ....." tersentak jantung aku ! aku tak dapat menahan air mata yang berkaca kaca lalu jatuh berkecai air mata aku ...tapi kenapa azrol? kenapa tiba tiba semua ni !!" terima kasih azrol ! terima kasih buat aku percaya semua ini , you make me love you , trust on you everything is only you ! thanks by the way azrol . here it is ! take it ! amik balik selendang kauu !! i dont need it even once ! no more ! take it !such a waste ive been waiting for you for this 2years with nothing !aku benci kau ! kau dayus ! aku benci kau ! aku takkan nak tengok muka kau lagi !! jangan kau wujud dalam hidup aku lagi !!!!! " sambil aku lemparkan selendang ke muka azrol yang pernah menjadi milik aku walau sementara . hancur berkecai segala harapan yang pernah ada dalam diri aku utk kebahagiaan kami . baru kini aku sedar laki semua sama, sama je ! sikit pun  tak berubah !kenapa perlu dia lakukan semua ni sedangkan aku dah cuba sedaya upaya utk menjadi yang lebih baik . aku pandu kereta laju sangat ! ini saja yang boleh buat aku release bila keadaan kusut cmnie . hidup mati tolak ketepi . aku pandu kereta aku menuju ke pantai ..kerana disitu tempat yang aku boleh tenangkan fikiran . menangis aku ditemani pantai dan angin yang dingin. Esok malam itu azrol datang menumukan aku dan menerangkan semuanya, tapi aku bukanlah selemah untuk percaya bulat bulat apa yang terjadi .aku melihat kelibat kereta azrol, dan aku terima panggilan dari dia, aku melihat wajah sayu nya dari ruang ruang kecil ditingkap bilik ku.aku tak sanggup melihat kelibat azrol lagi dengan sayu .. " buat apa lagi you datang? apa lagi yang perlu diterangkan semua sudah terang azrol, dah tak perlu apa lagi untuk diterangkan. " air mata aku tiba tiba jatuh berderai. azrol menarik kedua dua tangan aku" eisya, dengar dulu sebenarnya perkhawinan antara kami hanyalah untuk kebaikan papa shera, papa shera hanya menunggu masa untuk kembali kerahmatullah.dan dia ingin sangat melihat anak nya berumah tangga." aku hanya terdiam. tiba tiba shera keluar dari kereta ." eisya,demi allah apa yang azrol katakan benar.perkhawinan kami bukan atas dasar cinta tapi seolah olah tanggungjawap, " aku mula memandang shera, " tanggungjawab? dan ini juga tanggungjawap korang untuk teruskan masjid yang korang bina sekarang . jangan musnahh kan masjid itu hanya demi cinta yang entah tidak pasti akan kekal " shera mula menarik tangan aku " eisya , tapi ini bukan cinta dan masjid ini takkan kekal kalau tak ada cinta dalamnya, arwah papa pun dah pergi, jadi esok kami akan ke mahkamah untuk uruskan kes penceraian kami berdua " aku mula marah , dan terus berlalu masuk naik ke rumah meninggalkan azrol dan shera membisu disitu .Malam yang dipenuhi cahaya bulan mengambang, azrol datang tiba tiba, dan aku dapat agak apa yang dia nak cakap . "eisya, azrol dah bercerai dengan shera, ...... " aku mula marah . " apa you ingat khawin cerai ini main main? you suka you khawin you tak suka you tinggal ?? " azrol mengelengkan kepalanya sambil tangan mengenggam kunci keretanya, " eisya ! azrol buat semua ini untuk eisya, lagipun i dengan shera tak ada perasaan cinta ! sebab itu kami tak boleh teruskan perkhawinan ini .tolonglah faham,dan azrol hanya inginkan eisya seorang dalam hidup azrol dan eisya sebagai isteri azrol !" aku mula cuba menahan untuk tidak menangis muka penuh dengan kemarahan nafasku naik turun "azrol ! enough ! eisya tak nak dengar semua ini lagi !cukuplah !-hadits riwayat Abu Ya’la - “bernikah adalah sunnahku, oleh itu, sesiapa yang tidak suka dengan sunnahku, maka dia tidak suka denganku” faham maksud ini ?? sunah allah sayang ! dan bila you buat macam nie seolah olah you tak ikot sunah allah !dan i sangat tak suka dengan sikap you ! i nak you rujuk balik dengan sheera ! no matter what happen or else sampai mati you jangan cari i !  “Dan suami-suami, mereka lebih berhak untuk mengambil kembali (ruju‘) akan isteri-isteri di dalam masa ‘iddah itu jika mereka bertujuan mahu membuat perdamaian.”
(Surah Al-Baqarah, 2:228) 
tak salahkan kalau you buat utk mendamaikan keadaan ? kita takkan dapat bersama lagi i harap you faham so please !jangan cari eisya , tapi shera demi kebahagiaan korang di masa depan , insyallah eisya akan doakan korang ."azrol menunduk faham, dia tahu yang dia tak mungkin dapat memujuk aku lagi. tapi jauh dilubuk hati aku tak sanggup melepaskan azrol . tapi aku terpaksa,walau sangat berat tapi demi kebahagiaan sesebuah masjid yang harus dibina dengan elok aku rela . aku rela hati terluka.....
 ~setahun kemudian ~ 
    Aku mulakan bisnes sendiri dengan hati yang lebih terbuka dan sangat tenang untuk aku ... kenangan lalu tetap terpahat didalam hati . aku buka kedai bunga .well,ini yang aku impiikan dari dulu , " anniesya florist " gabungan antara aku dan ann . well, teman baik aku dah jadi rakan kongsi aku . :) kami bagai adik beradik , bak kata ibu kembar tak seiras . cubit peha kiri peha kanan terasa sakit . 
aku hidup bahagia tanpa pencinta , ayah dan ibu masih lagi sibuk dgn bisnes masing2 tapi alhamdullilah hubungan aku dan ibu dan ayah semakin elok . alhamdullilah ..aku kerja dipenuhi bunga hari2 pasangan kekasih semua penuh dgn aksih sayang . sangat best keja yang aku buat . tenang sangat . and aku bahagia bila aku dapat buat orang happy. peliknya , boss punya kedai bunga pun dapat bunga , huhu . yeahh, " bunga rose lambang kuatnya cinta aku pada kau eisya .. ~syamir~ "  syamir?? siapa ??kalau boleh nak aja aku buang bunga itu yelah kalau boleh aku nak mengelakkan segala benda yang macam nie . tapi disebabkan sifat ingin tahu aku simpan je bunga itu . sejurus lepas tuh , telefon di office berbunyi . " hye , saya syamir , yang hantar bunga kat awak, lunch free? we go for it ? im on treat ? " tanpa berfikirpanjang aku teruskan ia kan je . nak jugak tahu sapa kan . "saya tunggu awak direstoran depan kedai saya okay . " jawap aku . menyiapkan kertas kerja jam sudah menunjukkan hampir pukul 12 time for lunch . tengah aku duduk dgn tundung warna biru laut dan baju warna putih seluar hitam meneguk  carrot susu yang dipesan," hye , im syamir , eisyakan ?" yeahhh!  i know him !! lelaki yang tergila gilakan aku masa di form 5 lagi . " syamir masa kita di form 5? "  aku menduga , " yes, i am .masih kuat ingatan awak, saya ingatkan awak dah lupa dan buat pengetahuan awak sekarang saya muncul utk menagih cinta dari awak .. " urghh ini yang aku mula malas nak dengar , " ahh,maybe awak silap hati saya dah tertutup . harap maaf, btw, mana awak tau saya keje sini ?almost 6years we dont even contact to each others? " kata kata aku langsung tak kejutkan dia . aku malas nak memberi harapan , aku sudah muak dgn alam percintaan .  " ermmm. betul kata ayah awak , awak dah berubah makin cantik ..sebenarnya saya mmg tahu awak kerja dimana , sebab saya kerja dgn ayah awak sekarang , jadi selagi awak tak dimiliki selagi itu saya tkkan mengalah ." syamir jangan terlalu yakin . hati aku dah tertutup . . .
     " Eisya kau ada apa apa ke dgn syamir ? dah dekat 2bulan aku tgk kau dan dia rapat semacam je ? kau dah boleh lupakan si azrol ke ? "hish ann nie ! kenapa tah tnya soalan cmnie ! aku termenung terkenang kan apa yang azrol jadi sekarang .. masihkan die ngan shera ? tiba tiba satu butir permata jatuh ke pipi  , ann berlalu ke dapur .. " eisya , sorry , drink first ... aku takda niat nak tnya soalan cmtuh,maafkan aku aku janji takkan tanya lagi okay? " aku hanya mendiamkan diri , aku cuma sedih terkenang kan apa yang azrol jadi sekarang apa dia buat sekarang .dengan siapa dia sekarang? sayang kah lagi dia pada aku ? cintakah dia pada aku lagi ?tak aku nafikan aku sikit pun tak pernah buang rasa sayang ini pada dia , hummm .. kenapalah disaat aku bingung syamir datang lagi membingungkan aku . 
    " eisya , hampir 6 tahun saya tunggu awak , sudikah awka menjadi permaisuri hidup saya ?sebagai isterii saya buat selamanya ..? "syamir buat kan aku buntu, macam mana aku nak terima syamir sebagai raja dalam hidup aku sedangkan hati aku milik azrol?atau mungkin syamir jalan terbaik utk aku melupakan azrol ?dan bila sampai waktu itu aku akan jadi terlalu kejam untuk kedua kedua nya . " syamir, saya tak cintakan awak, hati saya milik orang lain . saya hanya sayangkan awak sebagai seorang sahabat saya . tak lebih? saya mintak maaf saya cuba utk jujur dgn awak . " syamir menarik tangan aku lalu ditenung rapat kedalam mata aku . " eisya , cinta boleh dipupuk, Cinta adalah kejujuran dan kepasrahan yang total. Cinta mengarus lembut,mesra, sangat dalam dan sekaligus intelek. Cinta ibarat mata air abadi yang senantiasa mengalirkan kesegaran bagi jiwa-jiwa dahaga.saya hanya ingin kan awak dengan saya dan ada dengan saya dalam susah atau pun senang, cincin ini seumpama  agama Yunani dan Romawi kuno yang dianggap sebagai simbol cinta kasih antara laki-laki dan perempuan. walaupun dalam islam cincin ini tak penting tapi dalam cinta saya dan awak saya nak ini buktinya pakailah bila satu hari nanti awak dah bersedia ,dan sekiranya cincin itu tersarung di jari manis awk, insyallah kita akan khawin "syamir hanya pandai mengungkap kan kata kata tapi tak fikir apa yang aku rasakan .namun aku ttp dgn pendirian aku . " syamir saya harap awak faham , masih terlalu awal untuk saya buat keputusan , berikan saya masa . " aku berlalu prgi dgn kotak cincin aku gengam lalu pergi sibukkan diri . 
    Ujiankan tuhan mmg tak pernah berhenti menguji umatnya kan ? azrol datang dgn tiba tiba di depan rumah aku . setelah hampir 2 tahun masing masing diamkan diri . hampir sejam aku biar dia duduk diluar , aku hanya berdaya merenung dari celah celah tingkap umah ku . namun ego aku runtuh bila dengar pujukan azrol, pujukan orang yang aku cintai, dia merayu utk aku pulang kepangkuannya, dan aku ? aku merayu utk dia lupakan aku .  " azrol, maafkan eisya ... eisya tak nak digelar perampas , kerana eisya azrol dan shera bercerai , eisya tak nak , eisya nak lihat azrol dan shera bahagia hingga ke akhir hayat , " kata kata aku sikit pun tak buat kan keyakinan azrol turun malah lagi tinggi dia berkeyakinan ." azrol dah tak boleh peduli apa orang kata , hati esya sakitkan ?? cuba mengaku eisya ! hati eisya mmg sakitkan ? eisya sayangkan azrol kan ? eisya cintakn azrol ? mengakulah demi diri sendiri jangan jadi ego yang takkan pernah abis , sampai bila eisya nak siksa diri sendiri  jangan salahkan takdir kalau eisya sendiri buat keputusan yang silap .azrol hanya nak hidup dgn orang yang azrol cintai , NOOR FARIESYA ARIANA QASMIRA ! dan bukan shera ! dan bukan orang lain please hanya eisya je ! " tiba tiba lagu ini kedengaran dari kereta azrol .\
                                            ~lirik lagu andai kau mengerti~


Dimana akhirnya
Percintaan kita
Yang pernah kau belai
Bersama dengan ku
Pernahkah kau tahu
Hatiku pada mu
Kasih yang menghilang
Dalam dakapan mesra mu
Adakah ini hanya ilusiku
Nyanyian merdu
Membuaikan diri
Impi lena ku sendiri
Apalah dayaku tanpa dirimu
Menghukum kalbu
Mendambakan kebahagiaan
Dan biarlah ku disini
Yang pernah mencintai mu
Ruang hati
Sepi tanpa disinari
Haruskah ia terjadi
Mengharapkan kau disisi
Tuk kembali bersama dipangkuan
Segalanya pasti
Andai kau mengerti
Kasih ku yang pernah dikau kusayangi
Pernahkah kau tahu
Hatiku pada mu
Kasih yang menghilang
Dalam dakapan mesra mu
Azrol mencengkam erat tangan aku mengalir air mata azrol untuk pertama kali aku lihat dia menangis . kenapalah sikit azrol tak nak faham, bahawa aku tak boleh bersama dia ! dan kenapa tuhan sengaja temukan dia dgn aku sedang aku sudah sedia utk melupakan dia . apa makna semua ni? " azrol i dah tak boleh bersama you, tolong lah jangan paksa . cuma satu je azrol , I nak you kembali pada shera tolonglah . pergi cari dia kembali pada dia , dan kalau ada jodoh antara kita, takkan kemana insyallah .. tuhan maha adil . percaya dan pegang pada pegangan itu. " aku akhiri dgn nada yang sebak lalu melepaskan tangan azrol dgn perlahan lahan yang mengenggam erat walau pada hakikat nya aku ingin sangat memeluk dia .aku lari terus ke bilik , dan aku menangis sekuat hati ,dan seandainya air mata ini boleh berkata kata sungguh nya dia dah letih utk mengalir . tanpa aku sedar ann memeluk aku , " eisya kau dah tahu kau tak boleh lepaskan azrol kenapa kau buat jugak ? kenapa kau ambil  risiko utk sakitkan hati sendiri ! cukuplah eisya ! aku dah penat tgk kau menangis" aku memeluk erat ann, habis baju ann dibasahi air mata aku , " ann kenapa ann kenapa ? kenapa banyak sangat dugaan yang aku terima ann ? aku ta kuat utk semua ni ann !aku tak sanggup ! yee ! aku sayang kan azrol ! tapi aku tak nak merosakkan rumah tanggap diorang !" belum sempat aku abih kan cakap ann menampar muka aku " panngg ! sedarlah eisya ! rumah tangga apa ! sedangkan azrol dan syera langsunng tak pernah cintakan satu sama lain ! kalau tak nak kan azrol kau jangan siksa dia dan shera ! please ! kau pun tahu antara dioran tak pernah ada cinta ! jangan terlalu ego utk mengatakan cinta ini  lah akibat nya kau sendri sakit ! nahhh, amik nie, pegi amik wuduk then kau sembahyang insyallah kau akan tenang sikit . tak lah macam kena hantu nie. pegi " aku berlalu sambi mata masih tak henti henti menangis , sejurus air wuduk kena tubuh ku , aku terasa lain sangat , kain telekung aku sarungkan , lepas solat aku berdoa " ya allah ya tuhanku , sampai bilakah kau akan terus menguji aku sedang kau maha mengetahui aku tak cukup kuat utk semua ini .kau lah yang maha esa dan kaulah maha mengetahui segalanya oleh itu aku pohon padamu ya allah tunjukkan lah aku jalan dan bukakan lah pintu hati aku utk menilai yang mana baik yang mana buruk bagi diriku , dan dengan namamu ya allah , andai jodoh aku dgn azrol biarlah aku tempuhi semua dgn hati yang tenang tanpa ragu ragu ,dan kalau bukan jodoh aku dgn azrol bawa lah dia pegii jauh dari aku . amin ya raballalamin "
       Pagi ini buka kedai dihiasi bunga rose lily,orkid macam macam lagi buatkan rasa tenang sekali , alangkah indahnya jika hari2 aku setenang hari ini, mungkin aku akan lebih tabah menjalani ujian yang mendatang . tiba tiba " assalamuailaikum .. ...." siapa ? " waaialaikummusalam ..? " azrol ? kenapa  baru aku dapat rasa tenang . apa lagi yang azrol nak . " azrol i dah tak da apa apa nak dicakapkan lagi , semua dah i cakap semalam ." azrol pegang raut wajah aku , "' sebenanrnya I datang nak tgk wajah you utk kali terakhir ,I datang nak ucapkan selamat tinggal pada you , i dah fikirkan apa yang you cakap semalam , i akan ke uk utk mencari sheeradan rujuk semula dgn nya, I  dah fikir masak2 apa yang you cakap mmg ada betul . " lalu dia lepas kan tangan dari raut wajah aku dan berlalu walau dalam hati aku menjerit jangan pergii !! namun aku relakan bahkan ini keputusan aku . tanpa aku sedari aku terlepas cakap " baguslah dan buat pengetahuan you i akan berkhawin kemungkinan bulan depan ..dan you adalh orang pertama yang perlu hadir." kata kata aku membuatkan azrol toleh kebelakang dgn muka yang terkejut dan mata nya merenung tajam ke arah aku . " ouh , jadi ini lah sebab you tolak cinta i mati mati ? begitu ?TAHNIAH !selamat tinggal " azrol melangkah keluar dgn laju dan pergi tanpa senyum .. aku hanya mampu merenung pemergiaan azrol aku tahu dia sangat marah dgn aku , dan mungkin takkaan ada maaf lagi buat aku . Inikah yang kau mahukan sebenarnya eisya ? dibenci ? satu satu nya lelaki yang amat kau  cintai ??kenapa aku boleh sakitkan hati dia ! kenapa ?? dengan siapa aku nak khawin??? siapa ??? ann menghampiri aku ..
  " dah kenapa tuh ?? " ann muncungkan mulutnya dan menunjukkan ke arah azrol, " dia datang ucapkan selamat tinggal ! dia nak ke uk cari sheera dan rujuk semula , dan kau jangan terkejut aku bagitau dia aku akan berkhawin bulan depan??dan aku dah pesan dia orang pertama yang perlu hadir bila aku khawin dan aku yakin dia akan datang ! " muka ann terus macam harimau dan mencengkam lengan aku " kau dah gila ke apa ??? kau nak khawin ngn sapa eisya ?? kau sangguo tipu dia semata mata kau nak dia balik dgn sheera??dan kau sanggup sakitkan hati dia ??? cm tuh?? kau betul betul dah gila ! jangan bagitau aku kau nak khawin dgn syamir utk buktikan benda betul pada azrol ! kau jangann ! " aku hanya menunduk " yeaa, itulah aku akan khawin dgn syamir . itu pilihan aku . "ann berlalu pergi dan " kau gila eisya ! kau akan menyesal ! pecayalah ! " aku seperti orang hilang arah membelek belek rose biru yang aku pegang.
       " Syamir, saya bersedia utk berkhawin dgn awak . tapi ia sebulan dari sekarang . kalau awak setuju kita buat persiapan . " syamir tekejut dan aku tahu dari riak muka dia, dia sangat happy .. " awak nie biar betul ?? tapi kalau betul saya setuju ! saya akan bagitau mama saya okay ! but..before that can you meet my family first ??deal ? " aku hanya mengangguk setuju dan tersenyum kambing utk tidak menghampakan perasaan syamir . segala persiapan perkhawinan akad nikah aku serahkan kepada butik . 100% .
    Seminggu lepas tuh aku dan syamir pulang kekampung syaamir , untuk bersua dgn keluarga nya.. aku sangat tersentuh dgn cara layanan keluarga syamir , aku sangat sangat rasa kasih sayang antara keluarga. dan dgn sekelip mata seolah olah aku dalam keluarga itu bagai dah lama kenal . cuma yang buat kan aku kurang selesa , "AINA" . sepupu kepada syamir tak sangka pulak aku rupa rupanya dia punya perasaan mendalam pada syamir . " eisya , saya thu awk tak cintakan syamir , syamir dah ceritakan semuanya pada syaa, sebenarnya saya cintakan syamir dah lama , dia thu , tapi dia menolak cinta saya demi awak, awak terlalu penting untuk dia .saya harap sangat awak dapat menjaga syamir dgn sebaiknya dan pupuklah cinta tu.. insyallah saya doakan awak berdua bahagia . "aku terkedu aku hanya mampu mendiamkan diri sepanjang aina meluahkan segalanya .seolah olah aku mahu soalkan beribu soalan , tapi yang mampu hanyalah " kenapa awak lepaskan syamir demi saya ? tidakkan awak rasa perlu lawan utk cinta awak ? " sekali lagi  wajah tenang aina memulakan bicara " cinta tuh awak tak semua kita boleh dapat, kalau cintakan seseoarang jangan sesekali berharap utk benda yang sama kerana hati bukan satu benda utk dipaksa, saya dah luahkan apa yang mampu utk syamir,dan biar dia sendiri yang fikirkan , dan dia pilih awak , maknanya cinta dia bukan utk saya , saya redha janji saya dapat lihat dia bahagia .. jumm, diorang dah panggil . " sambil tersenyum aina tarik tangan utk ke meja makan . dalam fikiran aku lagi satu masalah selepas satu satu .
   Esok nya aku menerima panggilan dari azrol " eisya nampak nya mmg sudah jodoh kita berdua ,you juga pernah berkata ada jodoh antara kita takkan kemana,and here it is !shera dah berkhawin dgn lelaki pilihan nya di Uk , dia juga nak kita bersama, eisya saya milik awak ! awak milik saya ! " aku tergamam , azrol sangat yakin tapi dia tak sedar , aku bukan utk dia , " azrol you silap, i akan jadi milik orang dalam tempoh 2miinggu lagi ,kita mmg tiada jodoh utk bersama azrol ! " 2minit panggilan sunyi sepi .."selagi you belum diijab kabul you bukan milik sapa sapa ! dan takkan ada yang dapat menghalang I . " kenapa dia masih berkeras ! kenapa dia tak tahu nak mengalah ! mungkin ini nama nya cinta dia sanggup berjuang demi cinta dia . atau aku sengaja menidakkan kebenaran yang sememangnya jodoh antara aku dan dia .aku terus putuskan panggialn dan aku terduduk di sofa sambil termenung . azrol dan syamir , seorang hati aku milik dia , dan penghalangnya adalah ego dalam diri sendiri, dan seorang utk menutup ego dan tak nak melukakan hati nya kerana ego aku sendiri . hati aku kuat memanggil azrol , tapi pada masa yang sama aku tak nak melukakan hati syamir, entah kenapa aku teriingatkan peristiwa silam yang telah meragut kesucian aku , boleh ke kedua dua nya terima aku jika tahu aku macam mana ? humm .. lantas aku buat keputusan utk memberitahu kebenaran kepada kedua2 nya , dan siapa yang ikhlas terima aku seadanya dia lah jodoh aku . insyallah semua nya akan baik .
    Hari ini 22.11.2006hari rabu adalah hari yang akan menetukan cinta siapa yang kuat utk aku ,  "syamir , kita jumpa waktu lunch nanti , ada benda yang saya perlu terangkan utk awak," mesej yang aku hantar utk syamir ...." azrol tunggu i kat tempat biasa petang ni pukul 6 kita jumpa , "dan ini utk azrol ,  ya allah malu semua nya ada perluke aku buat semua ini ? "ya allah, bukakanla pintu hati aku utk menjalani ujian ini dgn sempurna . " ann ! doakan aku selamat , aku sayangkan aku ! " ann pelik " kenapa dah  kau ? pelik je ? kenapa ? " aku tersenyum " doakan je , insyallah nanti aku citakan dekat kau ." aku ambil kunci kereta dan pandu kereta dgn penuh semangat !selekoh selekoh tajam di area batu feringgi tak jadi masalah, aku masih tersenyum didalam kereta, tiba tiba aku terbabas ! dan aku tak sedar apa apa dah .esok nya aku sedar aku dalam hospital , aku tengok muka ayah ibu, ann ,azrol dan syamir, but muka syamir lain dia keluar dan muka macam jijik tgk aku ! tiba tiba aku menangis !" ANN!kenapa syamir?? azrol?? kenapa? ayah ibu ! kenapa semua muka macam ni !! cakaplah ann!!!" aku menjerit aku menangis ! aku cuba utk bangun ! aku jatuh dari katil ! ibu menangis teresak esak !azrol dukung aku ke katil , aku raba raba kaki aku , ada ! tapi kenapa aku tak boleh gerak ! kenapa ! " ibu kenapa nie ibu ! ayah ! kenapa ! kenapa ! eisya tak ley gerak ! kenapa ibu !!! " aku menangis meronta ronta hinggakan aku tertido . selepas beberapa jam aku terlelap, aku sedar, azrol ada sebelah.. aku tak sanggup tengok muka azrol , " toolong pergi dari sini ! tolong jangan datang lagi tolongg lah pergi dari sini !!tolonglahh !!!!!!! " aku menjerit ! aku tak nak sapa sapa ada dgn aku ! azrol keluar dari bilik , tinggalkan aku sorang sorang , aku hanya menangis kenang nasib aku yang malang sangat ."LUMPUH SEPARUH BADAN ? " ya allah !! apa aku nak buat !! patutlah syamir lari bila nampak aku bukak mata ! dan doctor kata buat masa sekarang untuk ubatkan aku mmg tak ada .adakah ini caranya tuhan tunjukkan siapa yang lebih mencintai aku ? dan jawapanya azrol ? sebab dia ada dgn aku sekarang ? inikah cara kau ya allah? dgn berikan kekasih yang setia dan kau rampas apa yang aku perlu ? ya allah sungguh besar dugaan kau pada hambamu ini ya allah. selepas azrol keluar dari bilik ann masuk dalam bilik , ann menangis !lalu dia peluk aku , terbalik aku pulak suruh dia bersabar, " eisya , kau sabar yee, aku janji aku akan carik doctor yang paling hebat utk ubat kan kaki kau ! jangan risau aku janji kau boleh berjalan sperti biasa . eisya, ini surat dari syamir ... " aku menangis dan membuka surat syamir " eisya maafkan saya bila awak buka mata saya tak ada disisi awak, maafkan saya, saya cintakan awak tapi ada sebab kenapa saya tak boleh ada disisi awak sekarang bila awak perlukan , awak jangan risau ! saya janji saya akan carikan doctor yang boleh ubatkan kaki awak, eisya  saya cintakan awka saya sayangkan awak bukan sebab awak lumpuh saya tinggalkan awak, ada sebab yang lain iesya, sebab yang membabitkan nyawa seorang insan , maafkan eisya . dan bila awak baca surat ini, mungkin saya dah jadi hak orang lain , saya minta maaf sangat sangat tapi tolong lah percaya ada sebab kenapa saya buat macam ini. satu hari nanti awak dapat jawapan. dan pegang janji saya, saya akan carikan doctor yang paling baik utk awak , ~salam sayang ,syamir ~ " haaa, apa semua ini ?? " ann ! apa maksud surat ini ? apa maksud syamir ? dia dah jadi hak orang ? hak sapa ? dan babitkan nyawa sapa ?? ann ! apa ni ann!!! " ann terdiam buat kali ini dia yang menangis teruk dari aku , ann cuma mampu cakap agar aku bersabar..selepas beberapa hari dihospital , aku sudah boleh pulang kerumah .lucky ibu dan ayah upah private nurse to take care of me . kalau aku seorang mmg tak mampu dengan lumpuh dari pinggang kebawah, humm, apa pun aku masih redha dgn ujian dari allah. dan aku sedar allah masih sayangkan aku sebab itu dia tak sudah sudah menguji aku dgn kebesaranya .dah 2minggu aku dirumah, azrol diam syamir lagi lah , kan dah jadi hak orang , akhirnya aku ? hari ini aku minta driver ibu bawa aku keluar.mana lagi kalau bukan pantai :) sampai ditepi kaut , aku rasa tenang ! aku dah tak boleh terlompat lompat, belari kejar ombak , berlari anak main pasir, tapi yang pasti tenang yang aku rasa , alhamdulilahh, atleast aku masih ada teling utk mendengar mata utk melihat , hidung utk bernafas, dan banyak nye dugaan dari tuhan , aku belajar bersyukur apa yang aku ada .alhamdulillah aku jumpa jalan yang boleh buat aku tenang , menagis bukan lagi jalan utk aku ..  " assalammuaailaikumm ..." suara tuh aku kenal , " waailaikummussalam ....azrol ? " dia selalu ada , macam magis je . mana pergi . muka dia ada . haish
" you sihat ? maaf, i busy dgn kerja tak sempat nak melawat you but now i take my leavefor 1month, eisya, now i tak nak you cakap apa apa lagi , im gonna to take care of you okay. " apa lagi yang aku boleh cakap? " azrol i dah tak sempurna , tapi i bersyukur dngan keadaan i , and now buat kan i lagi tak layak utk you, biarlah i sendiri macam nie , terima kasih azrol , awak terbaik :)" keyakinan azrol utk tidak mengalah sangat buat kan aku terpikat dgn segala sifat dia yang ada ." eisya, cuba buat kali ini you dengar cakap I , kekurangan seseorang akan buat kan kita lebih matang utk berfikir .and i rasa kematangan i dah cukup untuk melamar you sebagai suri dihati i " sambil melutut almaklum lah aku kan berkerusi roda, jadi itu je yang dia boleh buat untuk sarungkan cincin , aku tepis tapi die tetap sarungkan . akhirnya laut dan angin menjadi saksi tersarungnya cincin ini di jari manis aku , walae aku menangis " azrol, eisya tak boleh janjikan apa apa dgn keadaan eisya cmnie .eisya takut tak dpat bahagiakan azrol,seperti mana yang azrol inginkan , eisya cacat :( eisya lumpuh , eisya tak boleh jalan , sampai bila azrol nak kena jaga keadaan eisya macam nie ?azrol tak malu kehulur kehilir dgn keadaan eisya yang macam ni? " tiba tiba air mata aku mengalir ,azrol ambil jari nya menutup bibir aku " diamm eisya !azrol yang pilih eisya , azrol rela terima eisya walau macam mana sekalipun . janji cinta eisya dekat azrol takkan hilang, azrol cintakan eisya walau macam mana sekalipun eisya ttp milik azrol, azrol tetap akan dapatkan eisya !san sekarang peluang, jangan eisya nak menolak azrol tetap akan khawini eisya . MUKTAMAD! " aku pandang kedalam mata azrol aku tahu dia jujur .aku tahu dia betul betul ingin kan aku. " baiklah azrol eisya terima azrol, eisya terima azrul utk menjadi bakal suami eisya ,pegi jumpa ayah dan ibu dulu yee? terima kasih azrol kerna masih setia cintakan eisya .eisya berjanji akan setia menemani azrol..." azrol tersnyum lalu mengambil kedua dua belah tangan mencium . sejuk rasa hati bila akhirnya dia milik aku . tapi tak boleh terlalu yakin selagi belum di ijabkabul :)

     Keluarga azrol datang masuk meminang .cincin bertahta berlian tersarung rapi dan disarung kan oleh ibu kesayangan azrol , kebaya putih dan cream suasana pertunangan bertemakan white and cream, sangat mnyenang kan . :) dan azrol segak begaya dgn baju melayu cream, muka dia sangat tenang dan terpancar sinar kebahagiaan. dan dalam hati aku terima kasih azrol ! buat pertama kalinya aku rasa sangat bahagia . kami mengikat tali pertunangan 3bulan dan akan berkhawin selepas itu.
bulan pertama pertunangan kami sangat indah kemana aku disitu dia, dimana dia disitu aku.bulan kedua azrol dah mula sibuk dgn keja dia dan aku faham tapi itu tak buatkan dia lupa tanggungjawap dia sebagai tunang aku .bisnes di kedai semakin maju. even kedai aku dah penuh dgn bunga tiap2 mingu aku tak pernah lekang terima bunga dari azrol . " hyee, sejak dah jadi tunang orang muka tu asyik senyum je . seronok aku tgk engkau aku je nie tak tau bila  aku tumpang bahagia tuk kau eisya, " ann mengejutkan aku . :) " eyh ,mana ada lah dah tu kau nak tgk aku nangis ? kau suka ? yee aku nangis ? huhu " aku tergelak dgn cara ann . " yee , ann aku bahagia sekarang , terima kasih utk kau jugak bab selalu ada dgn aku "  ann memeluk aku " dalah eisya , aku bahagia tgk kau bahagia tunggu masa timang anak yee? hehe aku jadi mak angkat nye ye ? " kelakarkan ? buat masa sekarang anak bukan kepentingan aku kerana kaki aku masih lumpuh . aku berdoa saban hari agar ada yang boleh pulihkan aku . insyallah .
       " eisya, apakhabar ? " satu suara buat aku tersenak lalu ku toleh kebelakang, ya allah , " syamirr,,saya sihat ,awak ? kenapa awak datang ? bukan awak malu dengan keadaan saya ? " syamir menolak kerusi roda aku ke restoran depan kedai aku. " sebenarnya saya nak terangkan apa yang tersurat dan apa yang tersirat dengan apa yang terjadi saya rasa saya patut terangkan untuk awak, sebenarnya hari yang kita janji nak jumpa, saya dah cuba call awak yang saya tak boleh jumpa awak. Aina, dia cuba mengugut mahu bunuh diri,kalau saya tetap teruskan hubungan dengan awak , untuk tidak mengecewakan seluruh keluarga saya, saya terpaksa, percayalah , ini bukan kerana saya tak boleh terima keadaan awak tapi kerana maruah keluarga dan nyawa seseorang. mampukah hidup bahagia kiranya orang lain tersiksa awak yang mengajar tentang erti kebahagiaan,bukan hanya kita tapi orang disekeliling kita .and here it is . i make all this based on you , maafkan saya . tapi demi tuhan eisya saya tetap cintakan awak walaupun awak dah bertunang, walaupun saya dan aina sudah berkhawin. tapi atas nama jodoh jugak awak pernah berpesan , jodoh ada dimana mana dan andai nya jodoh saya masih dengan awak kita masih boleh bersatuu walaupun 10tahun lagi,dan ini kad doktor di US,untuk pembedahan kaki awak, saya dah berjanjikan uuntuk cari doktor yang terbaik untuk awak, dan ini saya tunaikan untuk awak . dan awak jangan risau semua kos pembedahan atas nama saya, saya dah selesaikan dengan pihak hospital sana . dan awak jangan risau saya dah set date hingga awak selesaikan perkhawinan awak dengan azrol dan saya akan doakan kebahagiaan awak dan azrol, sekali lagi cinta saya kat awak sampai mati , awak tau botol ni? dalamnya ada cincin utk awak,dan satu hari andai takdir menemukan awak dan botol ini , mungkin sekali lagi jodoh antara awak dan saya, ini saja yang saya perlu cakap, " syamir syamir jodoh apa lagi kalau aku dan azrol akan berkhawin dalam masa yang terdekat," ya allah, sampai macam tu sekali aina ugut awak? memang benar dia cintakan awak .cinta ni kadang kadang susah nak ditafsirkan . mungkin dengan cara itu awak nampak cinta agung dari aina walaupun cara dia mungkin akan dilaknat allah .tapi syamir mungkin dah tertulis jodoh awak dan saya bukan milik kita, mungkin dah tertulis antara kita memang takda jodoh, jangan rugikan cincin itu dengan cara apa yang awak buat, laut tu besar, mampukah dia jadi milik saya sekali lagi? kadang2 kita kena terima qada dan qadar. saya harap awak faham, dan tak payah lah susah susah untuk pembedahan saya . maafkan saya , dan syamir aawak harus tahu hati saya milik azrol . " tapi syamir masih tak mengalah dia menarik tangan aku dan melutut depan aku, " Jodoh ditangan tuhan , dan awak tak boleh cakap tiada jodoh antara kita insyallah, saya percaya kata kata itu macam awak yang selalu percaya, kan ? dan hal pembedahan itu saya harap sangat awak terima sebagai balasan saya berterima kasih untuk awak, walaupun saya tak dapat awak.tapi tolonglah terima hadiah saya anggap jelah hadiah perkhawinan awak, pergilah buat pembedahan itu , saya janji lepas ini saya takkan wujud lagi dalam hidup awak .saya cuma nak awak jalankan hidup seperti biasa , " wajah kuyu syamir buat aku sedih dan aku mengalah untuk terus berbalah dengan syamir dan aku tahu dia tak bahagia dengan aina sekarang, bahagiakah satu perhubungan andai diciptakan dengan ugutan?aku menolak kerusi roda aku dan berlalu kedepan " syamir saya terima hadiah awak, terima kasih banyak banyak, dan saya sangat hargai, dan awak tak perlu terus hilang dalam hidup saya , ada dengan saya selalu ,walau macam mana pun, awak adalah kenangan yang terindah buat saya,dan saya akan kenang awak selamanya dalam hati saya sampai mati . but please never leave me, stick with me as a good friends of me, for sure azrol wont say anything, he will be okay . and syamir saya doakan awak bahagia dengan aina walau cinta awak bukan untuk dia, tapi pupuk cintalah itu macam awak pernah kata kat saya, awak minta saya pupuk cinta ini untuk awak .dan kali ini saya minta awak pupuk cinta awak untuk aina.belajar untuk cintakan dia , " ego seorang lelaki akan tumpas bila cinta nya tak dapat dimiliki, dan itu buatkan syamir menangis, " how do expect me to stick with someone i love while she with another guys? i cant eisya, saya tak boleh..insyallah saya cuba untuk belajar cintakan aina, tapi saya tak boleh janjikan apa apa . terima kasih sekali lagi untuk ada dalam hidup saya ..jaga diri assalammuailaikum " wajah sayu dan badan lemah syamir berlalu pergi meninggalkan aku, tak aku nafikan dia mungkin bukan cinta hati aku, tapi aku percaya dia sempurna sebagai seorang suami untuuk aku, dan azrol lebih sempurna kerana masing2 saling mencintai . dan syamir maafkan aku, bukan niat aku macam ini, aku cuma inginkan kebahagiaan dalam hidup aku dan aku yakin kebahagiaan aku dengan azrol, kau adalah seseorang yang sangat baik hati dan aku yakin kau akan bahagia disisi aina .
    Aku cintakan kedua ibu bapa aku , aku cintakan sahabat aku , aku cintakan kerjaya aku , dan aku sangat cintakan bakal suami aku . dan aku bahagia dengan ujian yang maha esa selama ini dan sekarang buatkan aku bahagia sekarang walaupun ada yang kurang tapi belajar bersyukur atas apa yang aku ada . alhamdulilah aku berjaya dan aku kuat utk harungi semua ini . Petang ini azrol janjikan nak bawa aku untuk makan malam berdua . tapi aku segan untuk ,makan malam disebuah restoran , malu dgn keadaan aku dan mungkin nanti azrol akan dukung aku masuk ke dalam restoran . tapi paksaan dan pujukan azrol aku tak boleh tolak . 
     Aku mengenakan dress panjang berwarna cream dan bercorak berwarna coklat dan bertudungkan berwarna hitam, dengan kulit aku yang putih sangat terserlah aku malam itu . azrol terpesona seketika disaaat dia datang kerumah, dia langsung tak cakap apa . " azrol ! kenapa ?Tak elok ke pakaian I ? you nak i tukar ke ? i tukar sekarang please ? say something sayang ? " aku mengelabah takut apa yang aku pakai tak kena . azrol hanya tersenyum . " no sayang. you look extremly gorgeous ! you pakailah apa pun you tetap nampak cantik ! you are perfect to me sayang .." ann datang menolak kerusi roda aku ke dalam kereta . " udah udah jangan nak buat drama kat sini , korang berdua sangat kacak dan cantik malam ini, hehe dah cepat pergi , jelous aku tgk korang berdua nie . " ann mencubit aku. aku hanya tersenyum melihat azrol yang tak henti henti senyum dari tadi . azrol mendukung aku ke dalam kereta . dia cakap hari ini tak nak bawa kerusi roda , entah kemana dia nak bawa aku . yang pasti hanya aku dan dia .
       " sayang, i akan ikat kain ni kat mata you, i dont want you too see where im going to take you . its a suprise . okayh . " azrol tersenyum sambil mengikat kain hitam kemata aku . aku tergamam , kemana entah azrol nak bawa aku . " you, you nak buat apa ni ? sayang dalam hubungan terlalu banyak kejutan dan perkara yang tak pernah i imagine akan jadi . so baby just tell me where . please . " sambil mata aku ditutup rapat dgn kain hitam azrol memegang tangan aku " sayang, just diam dan i akan bawa kemana okay . i just nak you rasa sentuhan bayu dan i nak you dengar suara angin " nahh , sekali lagi kejutan aku sangat bingung dan aku buntu fikir kemana azrol nak bawa aku pergi . tapi aku ekotkan je . aku tahu dimana ada azrol disitulah bahagia . aku rasa selamat dgn azrol . 
      Perjalanan dari rumah ke tempat yang dia bawa aku ,aku rasa sangat lama . tapi tak sangka ini lah tempat nya. " sayang ! we are here ! " azrol mendukung aku keluar kereta dan sambil aku dalam dukungan dia , aku dapat rasa , bunyi angin bunyi ombak , bunyi burung sejuk dia .lain sangat . " sayang ! did you just bring me to the beach ? and baby even mata i tak nampak kaki i tak boleh rasa tapi i boleh dengar , i still can feel betapa sejuk angin dilaut . " azrol membuka ikatan mata aku dan dia pandang mata aku . " you , i saja nak buat hari hari bujang kita sebelum masing masing bergelar suami dan isteri , i nak you rasa benda yang you tak pernah rasa sebelum ini , i nak once you feels like you own everything, include a LOVE . so this i make it specially for you, no need to feel thanks cause i did this by myheart and i need you to be happy, and eisya, you adalah satu satu wanita yang buatkan i rasa bahagia . walau agak susah nak melentok you semula tapi i anggap itu sebagai satu cabaran buat kita . i tahu kalau kita sanggup hadapi rintangan yang ada , insyallah kebahagiaan yang ada . dan alhamdullillah , kebahagian i ada depan mata i sekarang ni " aku rasa sangat romantis sambil azrol mendukung aku dan mata kami saling bertentangan apa lagi yang aku boleh cakap? nak je aku khawin sekarang !aku lihat kedepan dan mata aku fokus pada sesuatu "ya allah ! thanks sayang ! i appriciatte sangat ! you make myday is complete ! thanks for all of this " bentuk love yang dipenuhi api , dan candle light dinner ditepi laut. dan seorang pelayan disitu,bunga rose merah di biarkan berterbangan disekeliling tempat yang dihiasi lilin dan keindahan laut . " ini tak seberapa yang i bagi kat you, i rasa i dapat you adalah satu benda yang i tak boleh ganti lagi .dan sangat berharga buat i .dan andai nya satu hari i pergi dulu sebelum you, i nak you tau yang i sangat cintakan you, dan i bertuah dapat you, dan eisya , terima kasih kerana you dah berubah untuk you untuk i dan juga keluarga mahupun orang sekeliling you, walau ada kekurangan dari you sekarang i  tak pernah nak menunding jari pada sesiapa , tapi i yakin semua berlalu ada hikmah nya, terima kasih sekali lagi kerana sudi menerima cinta dari dan kerana sudi cintakan i . " sambil mengenggam jari jemari aku , mata azrol bercahaya bagai penuh kasiih sayang . thanks sayang . wajah azrol aku amati setiap saat itu
      Minggu ini minggu terakhir aku menjadi eisya dan aku hidup seorang diri , dan minggu depan aku akan menjadi eisya yang baru, eisya yang lagi penuh bertanggungjawab .yang bukan hanya keluarga dan kawan kawan menjadi tanggungjawab aku , malah aku ada suami dan satu lagi keluarga dipihak semua dan banyak lagi hati yang perlu aku jaga , dan banyak lagi tanggungjawab sebagai seorang isteri , yang pasti aku teramat bersedia utk menjadi seorang isteri kepada azrol . aku bersyukur dengan semua ini . terasa diri sangat di awangan, ya allah, inikah yang balasan aku untuk apa yang aku jalani selama ini, Terima kasih ya allah . 
    Pagi ini semua orang makin sibuk atas persiapan aku untuk diakad nikah kan dengan azrol, ya allah , gentar nya, walau aku masih lumpuh tapi aku bersyukur akhirnya bahagia aku dapat Tuhan maha adil , dan sekarang baru aku percaya, "EVERYTHING HAPPEN FOR A REASON" .Terima kasih jugak untuk ayah dan ibu kerana cuba perbaiki kesilapan masing masing walau masih belum bersatu, tetapi mereka cuba. aku bangga dengan ayah dan ibu . ann dialah orang paling tak sabar untuk melihat aku diijab kabul, pagi ini sangat indah bila semua yang hadir mengenakan pakaian berwarna putih, sucikan  kalau semua dilengkapi dengan warna suci ? aku mengenakan kebaya labuh dan berwarnaputih dan bunganya berwarna ungu dan rambut ditutupi selendang sutera yang pernah azrol berikan aku satu masa dulu.Berdebar debar bagi aku menunggu kedatangan putera, begitu juga rumah aku yang sangat meriah , bagi seorang anak perniagaan tersohor, mana mungkin ibu nak buat kecil kecilan .walau hanya majlis akad nikah tapi ibu buat kan yang sangat besar . tapi takpa, nama pun anak seorang tak salahkan ? .Kedatangan azrol lewat, makin ditunggu tunggu, hampir semua resah, aku lagi lah, tak sabar. humm, " ann, mana azrol? dah lewat sejam dah ni, mana diorang ?? aku risau, " ann cuba menenangkan aku, " sabar eisya, diorang akan sampai maybe traffic.. "aku mula gelisah dengan keadaan yang lumpuh aku tak mampu. 
   Tiba-tiba kawan azrol, Hazzeq datang tercungap cungap kedalam bilik aku , " eisya, eisyaa,, azrol err azroll ..." aku mula mengesot ke arah hazzeq aku dah mula menangis dan aku dah mula lemah " kenapa hazzeq kenapa ?? bagitau i kenapa ?? apa yang terjadi ?? kenapa ? kenapa dengan azrol ? kenapa !!!! ?" aku mula menjerit , hazzeq mula cemas, terketar ketar dia memulakan bicara , " azrol accident eisya kereta nya terbakar, dan dia sedang dikejarkan ke hospital, aku minta maaf eisya, tapi better kau pergi sekarang," dengan keadaan aku yang lemah aku mula mengesot dan cuba untuk bergerak kepintu , tapi aku lemah aku terjatuh dan aku tak henti henti menangis dan aku meraung sekuat hati , " hazzeq!! angkat aku please bawa aku ke hospital sekarang hazzeq !! tolong !! " aku menangis dan memegang kaki hazzeq dan lantas hazzeq mendukung aku lalu terus bergegas ke hospital . sepanjang perjalan aku menangis kenapa ini yang terjadi , baju kebaya labuh yang berwarna putih dibasahi air mata aku,ya allah apakah dugaan ini yang bagi, aku betul betul sangkakan semuanya dah di penghujung namun kuasa kau teramat besar dan sekali lagi dugaan ini yang kau berikan .
    Setiba dihospital, ibu bapa azrol ahli keluarga azrol menangis teresak esak , aku dalam keadaan lemah dalam dukungan hazeeq, aku minta dia lepaskan ,aku bergegas pergi ke ayah dan ibu azrol " ya allah aunty apa yang jadi ? kenapa ? hazzeq macam mana ? dia okaykan aunty ? aunty please say something, " aku menangis menarik narik baju ibu azrol, aku dah sangkakan yang buruk akan terjadi, "eisya , bawa bersabar .. azrol tak dapat diselamatkan,bila kereta yang dipandu sahabat dia fareed kemalangan , dia terpelanting keluar dari kereta lalu kepala dia terkena hentakan yang kuat pada tiang jalan yang ada disitu, pendarahan yang amat teruk dikepala buatkan dia tak dapat diselamatkan, begitu juga sahabatnya fareed,fareed meninggal ditempat kejadian seluruh badannya terbakar akibat kabakaran yang berlaku, bersabar wahai anakku ada hikmah yang disebalik semua ini  "aku terjatuh dari kerusi aku mengheret badan aku kepintu bilik pembedahan , aku menangis seperti orang yang hilang anak ! yee ! aku hilang kekasih dan sejurus bakal suami kepada aku ! aku pengsan kerana aku lemah dengan semua ini , aku tak sanggup . setengah jam kemudian aku tersedar, dan aku didalam kereta, ibu dan ayah dan ann, ann cuba menenangkan aku melihat aku yang seperti kena rasuk dan hilang punca" ann mana azrol ann? mana azrol ! ibu ayah mana azrol ! bawa eisya jumpa azrol sekarang ! ibu ayah !! ann tolong lah baawa aku jumpa azrol ! tolong lahhh ~ aku nak jumpa dia , eisya ..aku merayu bawa aku jumpa azrool ! eisya aku merayu kat engkau ! tolonglahh , ayah ibu !! patah balik !! " aku meronta ronta didalam kereta , ann memeluk erat dan menangis . " sabar eisya, arwah akan dibawa pulang petang nanti dikediaman ayah dan ibu kau, disebabkan rumah ayah dan ibu azrol jauh, rumah kau akan jadi tempat terakhir oleh arwah bersemadi, sabar eisya, mengucap banyak banyak " aku memeluk ann dengan keadaan yang lemah aku tak mampu berlari jauh , aku tak mampu lagi memandu dengan laju , aku tak mampu lagi untuk apa ! " ann ! aku benci semua ini ! aku benci sangat kenapa semua ini terjadi, " masih didalam kereta ibu menangis dengan keadaan aku "eisya dengar cakap ibu sayang, eisya sabar eyh, mungkin ada sebab kenapa ini berlaku baawa mengucap, mungkin allah lebih sayangkan azrol, "aku hanya memandang ke arah luar tingkap dan hanya memikirkan apa yang akan jadi selepas ini, 
   Sampai aku dirumah, masih dipenuhi orang dan riak wajah seorang demi seorang sangat kaku, semua memandang ke arah aku, dan aku hanya mampu menangis , dan ayah mendukung aku kedalam bilik, " terima kasih ayah, " sambil memeluk ayah dengan muka yang sayu, ayah berlalu pergi, " sama sama sayang, ayah harap sangat eisya kuat dalam menjalani segala dugaan dari yang esa , ayah berlalu pergi dan menutup pintu , aku berbaring didalam bilik sambil mengenangkan keindahan kenangan waktu aku dengan  azrol dan kata kata azrol pada malam itu "ini tak seberapa yang i bagi kat you, i rasa i dapat you adalah satu benda yang i tak boleh ganti lagi .dan sangat berharga buat i .dan andai nya satu hari i pergi dulu sebelum you, i nak you tau yang i sangat cintakan you, dan i bertuah dapat you, dan eisya , terima kasih kerana you dah berubah untuk you untuk i dan juga keluarga mahupun orang sekeliling you, walau ada kekurangan dari you sekarang i  tak pernah nak menunding jari pada sesiapa , tapi i yakin semua berlalu ada hikmah nya, terima kasih sekali lagi kerana sudi menerima cinta dari dan kerana sudi cintakan i ' baru sekarang aku faham kenapa ayat ini yang azrol katakan pada aku, di satu sudut , aku hanya mampu menangis,apa lagi yang aku mampu . aku tak boleh marah dengan takdir , mungkin ini sudah takdir aku untuk selamanya.aku gapai kain telekung dah masuk waktu asar, badan aku lembab dibasahi air wuduk, sejadah terbentang sergah dilantai menghala kiblat, aku rapikan rambut untuk memakai telekung, sesudah solat aku melutut memohon pada yang esa, merayu pada yang esa , " kepada mu tuhan, aku setia memohon, berdoa,berbakti untuk mu tuhan , aku sangkakan kebahagiaan aku dah ku temui , dah aku genggam tapi kenapa  kau rampas semua itu dengan sekelip mata ? kenapa ya allah, adakah ini satu lagi dugaan yang besar untuk umatmu ini ya allah? berikanlah aku kekuataan untuk semua ini,kerana aku dah lemah untuk teruskan lagi....ya allah, yaa raball allamin, amin" kain telekung aku buka mata masih lagi berkaca, hati masih lagi tak dapat terima badan masih lemah, aku mengesot untuk keluar ke bilik, selendang sutera putih yang azrol  bagikan aku sarungkan dan aku mengesot perlahan lahan lantas keluar , ayah lihat aku mengesot lalu mendukung aku ke ruang tamu dimana orang sedang membacakan surah yassin, sekali lagi aku tak dapat menahan sedih, air mata aku berjurai jatuh dan sambil ditenangkan ibu arwaz azrol. 
      Ketibaan arwah sampai kerumah, aku melihat mayat nya dibawa ke ruang tamu, aku sedih sangat . tapi aku cuba bersabar aku tak nak azrol melihat aku menangis disisinya, dan aku tahu disaat ini dia mahu aku kuat dan tabah menghadapi semua ini, dan aku cuba walaupun amat berat untuk tidak menangis . demi azrol aku kuatkan semangat . mayat arwah fareed dibawa kerumah orang2 tuanya, dan arwah fareed dan arwah azrol akan disemadikan selepas isya' .Sepanjang orang membacakan tahlil banyak cerita yang manis tentang azrol terkuar, aku hanya merenung ke arah jenazah arwah dengan hati yang sangat pedih  kecewa segalanya cukup untuk aku rasa. aku tak kuat untuk semua ini. 
   Ini kali terakhir aku melihat wajah sayu arwah sedangkan aku mengharapkan dia ada disisi aku untuk selamanya , dan aku ingin bahagia disisinya . wajah kuyu arwah, pucat dan lesi itulah yang aku dapat lihat, dan juga senyuman diwajahnya masih terukir dibibir sejuk hati bila melihat. aku tak mampu tahan sebak, aku tewas didalam peperangan air mata. melihat jasad dikapan, aku menangis . melihat jasad diusung,aku rebah . aku tak berdaya . sekali lagi aku pengsan . tapi aku dikejutkan, dan dalam keadaan yang lemah aku masih ingin pergi menghantar arwah buat kali terakhir, di tanah perkuburan . sayu dengan keadaan hujan renyai renyai angin dingin diwaktu malam,sayu hati bila tok imam mula membacakan doa talkin,                             
Bismillahhirrahmannirrahim.
Maha suci Tuhan yang Engkau bersifat dengan Baqa’ dan Qidam, Tuhan yang berkuasa mematikan sekalian yang bernyawa.
Maha suci Tuhan yang menjadikan mati dan hidup untuk menguji siapa yang baik dan siapa yang kecewa.
Maha suci Tuhan yang menjadikan lubang kubur sebesar-besar pengajaran untuk menjadi iktibar kepada orang yang lalai, dan sebesar-besar amaran kepada orang yang masih hidup.
Ingatlah! Bahawa sekalian mahluk Allah akan jahanam dan binasa, melainkan zat Allah Taala. Ialah Tuhan yang maha besar kuasa menghukum, manakala kita sekalian akan kembali menghadap hadirat Allah Taala.
Wahai
MUHAMMAD AZROL HAKIMI Bin AZARINA, wahai MUHAMMAD AZROL HAKIMI BinAZARINA, wahai MUHAMMAD AZROL HAKIMI Bin AZARINA,
hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia ini.
Sekarang kamu telah menuju masuk ke negeri Akhirat.
Kamu telah mengaku bahawa tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah, dan bahawasanya Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah.
Ingatlah wahai
MUHAMMAD AZROL HAKIMI Bin AZARINA, apabila datang kepada kamu 2 orang malaikat yang serupa dengan kamu iaitu Mungkar dan Nangkir, maka janganlah berasa gentar dan takut, janganlah kamu berdukacita dan risau serta janganlah kamu susah-hati dan terkejut.
Ketahuilah wahai
MUHAMMAD AZROL HAKIMI Bin AZARINA, bahawasanya Mungkar dan Nangkir itu hamba Allah Taala, sebagaimana kamu juga hamba Allah Taala.
Apabila mereka menyuruh kamu duduk, mereka juga akan menyoal kamu.
Mereka berkata:
Siapakah Tuhan kamu?
Siapakah Nabi kamu?
Apakah agama kamu?
Apakah kiblat kamu?
Siapakah saudara kamu?
Apakah pegangan iktikad kamu?
Dan apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama kamu?
Di masa itu hendaklah kamu menjawab soalan-soalan mereka dengan cermat dan sehabis-habis terang, tepat dan betul. Janganlah berasa gementar, janganlah cuak dan janganlah bergopoh-gapah, biarlah tenang dan berhati-hati.
Hendaklah kamu jawab begini:
Allah Taala Tuhanku,
Muhammad nabiku,
Islam agamaku,
Al-Quran ikutanku,
Baitullah itu qiblatku, malahan solat lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, mengeluarkan zakat dan mengerjakan haji diwajibkan ke atas aku.
Semua orang Islam dan orang yang beriman adalah saudara aku, bahkan dari masa hidup hingga aku mati aku mengucap kalimah “La ila ha illallah Muhammaddur rasulullah“.
Wahai
MUHAMMAD AZROL HAKIMIBin AZARINA, tetapkanlah hatimu, inilah dia suatu dugaan yang paling besar. Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang tinggal di dalam alam Barzakh, sehingga sampai satu masa kelak, kamu akan dibangunkan semula untuk berkumpul di Padang Mahsyar.
Insaflah wahai
MUHAMMAD AZROL HAKIMI Bin AZARINA, bahawasanya mati ini adalah benar, soalan malaikat Mungkar dan Nangkir di dalam kubur ini adalah benar, bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah benar, berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar, dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar, minum di kolam air nabi adalah benar, ada syurga dan neraka adalah benar.Bahawasanya hari Kiamat tetap akan adanya, begitu juga Tuhan yang maha berkuasa akan membangkitkan semula orang-orang yang di dalam kubur.Di akhirnya kami ucapkan selamat berpisah dan selamat tinggal kamu disisi Allah Taala.Semoga Tuhan akan memberi sejahtera kepada kamu. Tuhan jua yang menetapkan hati kamu. Kami sekalian berdoa mudah-mudahan Allah Taala menjinakkan hati kamu yang liar, dan Allah menaruh belas kasihan kepada kamu yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini. Mudah-mudahan Tuhan akan memberi keampunan dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu.Ya Allah Ya Tuhan, kami merayu dan bermohon kepada-Mu supaya tidak disiksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami Muhammad SAW.
Subhana rabbika rabbil izati amma ya sifun wassallamu alalmursalinwalham dulillahi rabbil alamin.
“kullu nafsin za iqatul maut“
- Setiap yang Bernafas, Pasti akan Mati -
     Seluruh tubuhku mengeletar mendengar bacaan talkin yang dibacakan oleh tok imam tadi, air mata mengalir laju, arwah selamat disemadikan dengan tenang.Semua orang mula meninggalkan tanah perkuburan, " eisya, mari kita pergi, insyallah doakan arwah tenang dan rohnya dicucuri rahmat, kita yang masih hidup harus teruskan hidup sebagai insan yang berguna dan teruskan berdoa untuk kesejahteraan arwah azrol eisya," ann memujuk aku bila melihat aku masih menangis walau aku cuba tahan tapi aku tak kuat. aku tak mampu menahan air mata yang sering jatuh . hati aku lemah. " kau pergilah dulu, tinggalkan aku sebentar 5minit disini tolonglah .... " aku merayu pada ann, ann mengangguk tanda akur, aku turun dari kerusi roda, ditemani malam gelap, tubuh lesu aku yang lemah , masih berlutut teguh disebelah kubur arwah, " sayangku azrol,kenapa you pergi tinggalkan i ? begitu cepat sedang i masih perlukan you, you janji untuk bersama dengan i selamanya, you selalu minta i kuat untuk segalanya, tapi i tak kuat you, i lemah disisi tuhan dimata semua, i lemah you...adakah ini ujian dari tuhan lagi sekali untuk i? adakah ini penghujung jalan kehidupan i ? kenapa you ?kenapa ? i masih belum kuat untuk lepaskan you, i lemah selemah alam , cinta i kat you sedalam lautan , dan i tak mampu nak lupakan you bila tiba tiba you tinggalkan i , i tahu ini semua takdir,dan buat pengetahuan you i tak mampu lagi nak berhadapan dengan takdir hidup i , tapi insyallah i akan cuba untuk hadapi tapi i tak berani janji. demi cinta i kat you i akan cuba segalanya untuk tempuhi apa yang mendatang, ya allah ya tuhan kau tempatkan lah azrol disisi orang yang beriman , kau tempatkan lah azrol ditempat  yang paling mulia . aku percaya akan wujudmu ya allah, aku percaya atas kekuasaan mu ya allah, dan aku pohon ya allah, berikan lah aku kekuatan untuk semua ini, " sambil aku menaburkan bunga , dikubur azrol, aku cuba naik ke kerusi rodaku, dan aku menyusur pergi . " selamat tinggal sayang, kau tetap selamanya dalam hati aku.. "sambil pipi dibasahi airmata, aku pergi meninggalkan tanah perkuburan.aku terlalu letih, letih atas kesedihan letih atas kekecewaan, letih akan dugaan dari-NYA, tapi aku takkan mengalah, demi azrol, azrol selalu berpesan jangan sesekali mengalah dalam kehidupan. dan aku cuba untuk melonjak kedepan . aku tertidur didalam kereta.
    Sedar aku hari dah siang, sudah terlalu lama aku tertidur . lagi sejam azan zohor akan berkumandang, aku bergegas bersiap untuk solat .selesai solat , takpernah berhenti berdoa pada illahi
" Ya Allah, kepada-Mu aku mengeluhkan kelemahan-kelemahanku, ketidakberdayaanku, dan kehinaanku di hadapan manusia. Wahai yang Maha Pengasih di antara yang mengasihi! Engkau Tuhan orang-orang yang lemah dan Engkau adalah Tuhanku.maafkan aku kiranya Engkau telah murka dengan segala perbuatan aku didunia,Namun, rahmat-Mu bagiku amat luas. Aku menyerahkan diri pada cahaya-Mu yang menerangi segala kegelapan dan menentukan kebaikan urusan dunia dan akhirat. Aku berlindung dari murka-Mu. Aku senantiasa mohon reda-Mu. Kerana tidak ada daya dan kekuatan kecuali atas perkenan-Mu. " aminnn .diakhiri doa lalu aku teringat akan firman allah didalam Surah al-Nahl: ayat125 “Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah dan mauizah hasanah, dan berbahaslah dengan mereka dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua yang lebih mengetahui siapa yang sesat dari jalanNya, dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk,” aku sedar akan masih ada kebesaran dari mu ya allah .
    Lebih sebulan aku hanya duduk didalam bilik, hati aku mati kerana kekecewaan. tapi alhamdulillah aku temui kekuatan aku. dan aku rasa aku perlu untuk ubah hidup aku. Lantas aku teringatkan hadiah perkhawinan dari syamir, pembedahan untuk kaki aku. aku akhirnya mengambil keputusan untuk melakukan pembedahan itu, demi syamir, ayah,ibu,ann, dan orang sekeliling yang paling penting untuk arwah azrol. aku akan mulakan hidup baru . Alhamdullilah, semua setuju. aku akan berangkat dalam 2hari lagi . aku berharap semua ini akan berjalan dengan lancar, insyallah . tuhan ada untuk memberkati segalanya, itu yang sering aku doakan .
    Setibanya nya aku di US ditemani seperti biasa ann, terus bergegas ke hospital , kerana temujanji pukul 12tengah hari sekarang jam menunjukkan pukul 10.30 pagi .selepas berbincang semua aku pulang ke hotel. aku tak berdaya nak keluar untuk pergi kemelihat keindahan US. Esoknya tepat jam 2petang, hari aku akan dibedah. hati rasa berdebar, tapi aku cuba tenangkan diri. " eisya , bersabar, insyallah semua nya akan berjalan lancar... " sambil memeluk ann dan berlalu,aku hanya tersenyum melihat tubuh genit ann yang kecil molek disitu .masuk aku didalam bilik pembedahan. aku masih tersenyum dan sangat tenang. aku pejamkan mata dan hanya terkenangkan azrol. Dan tanpa aku sedar, aku sudah disuntik bius untuk tidak sedarkan diri. 2jam aku didalam bilik pembedahan  sedar aku didalam bilik dihospital. perkara pertama aku buka mata dan melihat wajah ann terbujur layu dipenjuru sudut bilik, aku menyentuh kaki aku, dan aku cuba gerakkan nya, YA ALLAH ! aku berjaya gerakkan kaki aku ! walaupun masih terasa sakit tapi aku gembira aku sudah boleh gerakkan kaki aku . " ann..ann .. ! bangun ann! aku dah bolehh gerakkan kaki aku, keajaiban TUHAN kan ann? alhamdullillah ! aku gembira sangat !" ann gembira dan tersenyum melihat aku . aku memeluk ann " alhamdulilah eisya , pembedahan berjaya . alhamdulillah . aku tumpang gembira untuk kau . " 
aku menangis tapi kali ini tangisan kegembiraan . tapi bukan dengan itu terus aku berjalan , aku kena jalani fisioterapi . Dan pada yang tidak tahu apa itu FISIOTERAPI, Fisioterapi merupakan salah satu metode penyembuhan yang paling banyak digunakan dalam berbagai penanganan masalah saraf, otot dan sendi, rehabilitasi pasca stroke, Parkinson's Disease, struktur tulang yang tidak benar,  Fisioterapi juga dapat membantu kita dengan masalah struktur tulang seperti Skoliosis, Kifosis, Rematik, Frozen Shoulders, juga berbagai cedera yang ditimbulkan karena rutinitas pekerjaan seperti Carpal Tunnel Syndrome sampai kepada masalah kesehatan wanita. selama 2bulan aku diUS,ann setia menemani aku. Dan aku bersyukur kedai bunga aku mempunyai 3orang pekerja yang sangat setia.
     Dan hari ini sudah tiba masa untuk aku pulang ke tanah air. sudah lama tak berjalan menggunakan kaki sendiri, walaupun masih bertongkat tapi aku berjaya berjalan dengan tapak kaki aku sendiri . bisik hati aku " azrol, i dah berjaya berjalan .. i sangat happy .. " aku rasa lega, setiba aku di airport disambut dengan ayah dan ibu dan aku terima berita gembira , ternyata doa aku selama ini termakbul ayah dan ibu rujuk semula .aku memeluk ibu dan ayah ! air mata kebahagiaan aku jatuh membasahi pipi .
   Setelah seminngu aku pulang ke tanah air, aku mengajak ann untuk bercuti di pulau langkawi ,aku suka pergi pulau langkawi , bukan kerana bujet tapi keindahan sana sungguh semula jadi .tak macam sesetengah pulau kebanyakkan adalah hasil ciptaan manusia .sampai nya aku di jeti pulau langkawi. aku dan ann terus menginap di THE DANNA LANGKAWI HOTEL , hotel ini 5bintang, ibu hadiahkan aku untuk menjalani percutian yang terbaik . " untung kau eisya, dapat bercuti dalam hotel 5bintang yang terserga indah ini macam istana, kalau aku belum tentu mama aku sanggup . " aku tersenyum melihat karenah ann yang sedang terbaring diatas katil empuk bilik ini . ' ann, aku dapat kau pun dapat kau taukan ? kau dan akuu dah macam adik beradik, aku susah kita sama sama susah , aku senang kita sama senang .ann, terima kasih sudi ada dengan time aku susah atau senang . aku sayang kau sangat ann ! " sambil memelok ann dengan rapat , ann menolak seolah olah geli, " hey hey udah udah geli aku kau manja manja sangat, **hahahah" ann gelak besar apa yang aku buat dekat dia .    Jam menunjukkan pukul 4.30petang, aku siap dan aku mengajak ann turun kepantai, " ann ! jomlah ! teman aku kepantai ! boleh ambil angin , annn ! jomlah cepatt !" aku menarik kaki ann yang sedang tidur diatas katil, letih agaknya, aku ni yang  tak pernah kenal dengan erti letih . aku turun seorag diri, mengenakan skirt labuh dan baju lengan panjang berwarna turqoise ,dan aku sarungkan tudung berwarna biru muda. dan akhir sekali aku capai selendang azrol yang sentiasa jadi peneman sepi aku . sampai ditepi pantai aku duduk bertinggung melihat air laut dan bermain anak dengan ombak yang tenang . sedang aku berjalan ditepi pantai aku terkenang kan saat saat aku dan azrol ketika pertama kali ditempat inilah dia menegur aku, bila teringat balik aku tersenyum seorang diri, kenangan aku dan dia sangat berharga . dan aku takkan lupakan sampai akhir hayat .sambil aku berjalan tiba tiba  aku tersepak botol plastik . dan ada isi didalamnya." subhanallaahh ! " aku tersentak , kebesaran tuhan sangat agung ! aku memegang botol plastik yang masih diisi nama aku dan syamir dan 2bentuk cincin , dan aku ingat lagi syamir pesan kalau sampai aku jumpa botol ini,mungkin masih ada jodoh antara aku dan dia !aku bergegas ke hotel dengan tongkat sambil berlari anak, tiba tiba " awwwwwwwwwwwwww !!, sakit lahh !" aku terjerit bila aku terlanggar seorang lelaki . dengan perasaan marah dan sakit kaki akibat terjatuh, sambil aku memegang tongkat untuk berdiri " awak ! lain kali jalan pandang depan bukan belakang ! sakit tau tak ! EXCUSE ME !" dengan bentak aku terus berlalu dan tapak kaki aku terhenti . . .  aku paling muka kebelakang " syamirrr??? ya allah ! " aku tersenyum melihat syamir . dengan tongkat aku, aku pergi memeluk syamir !! aku rasa lega aku dapat berjumpa dia kembali , sekurang kurang nya aku dapat mengucapkan terima kasih . " sedar akan terpeluk syamir , aku segera meminta maaf pada syamir astafirrullahhallazimm, saya minta maaf syamir,saya minta maaf ,saya tak sedar, "." eisya, tak sangka jumpa awak ! kaki awak ?? dah boleh berjalan ?? saya bersyukur sangat dapat jumpa awak... " apakah ini sebenarnya jodoh antara aku dan dia ? dan sememangnya jodoh aku adalah dengan syamir ??sudah tertulis didalam tak dir aku dengan syamir ?? " saya pun tak sangka jumpa awak ... jum kita duduk dicafe boleh berborak lebih lama . " aku mengajak syamir kecafe untuk berborak dan akhir kata untuuk mengucap terima kasih antara aku dan dia . " saya sangka takkan jumpa awak lagi .. terima kasih syamir,kerana awak saya dah boleh berjalan,terima kasih sangat saya tak tahu bagaimana mahu membalas jasa awak .ummm, awak dengan aina ?? mana aina ? " mungkin dengan kata kata tak mampu balas jasa syamir pada aku .botol  ini masih aku pegang dengan kuat.wajah aku hanya tersenyum melihat senyuman syamir, bukan apa. aku hanya rasa tenang bila dengan syamir ."tak perlu ucapkan terima kasih, kan hadiah perkhawinan awak,awak seorang je ?mana azrol, lama tak jumpa, apa cerita agaknyaouh yeah, saya dan aina dah bercerai aina mengalah , dia tak mampu teruskan kerana hati saya bukan untuk....."tiba tiba airmata aku mengalir,aku dah agak soalan itu mesti timbul . ." kenapa awak nangis eisya? apa yang jadi sebenarnya? cuba cerita ?? " aku lap airmata tapi tak henti henti turun ." sebenarnya panjang ceritanya,pada hari eisya akan dinikahkan dengan azrol, azrol kemalangan dalam perjalanan kerumah eisya. dan meninggal dihospital akibat pendarahan yang teruk di kepala .dan yee, kami tak sempat bernikah dan yee eisya masih sendiri.syamir ini botol yang syamir buang kedalam satu masa dulu . dan syamir cakap andai jodoh antara kita dengan kebesaran allah, eisya akan jumpa botol ini balik, dan yee ! kebesaran allah dah terbukti, eisya jumpa ditepi pantai tadi  ambillah hak syamir balik, apa pun eisya ucapkan terima kasih atas semua ini ..selamat tinggal " aku bingkas bangun dan syamir menarik tangan aku .. " eisya !!bukan kan ini dah terbukti yang kita mmg ditakdirkan bersama, eisya awak sendiri sekarang , sama juga saya, sendiri. masing masing tak punyai cintai, dan yee cinta saya depan mata saya..dan awak eisya, awak cinta saya . jangan menafikan benda yang dah terang terang terbukti . kebesaran allah sendiri menunjukkan takdir kita eisya.. ini takdir kita.jangan lari lagi . terima lah eisya, awak tak penat ke? terus menangis,sedangkan ini takdir kita." air mata aku mengalir tapi ya aku sabar, " saya tahu saya sendiri tak percaya.kebesaran allah sangat luar biasa !awak harus tahu hati saya sentiasa untuk azrol dan terlalu awal semua ini untuk saya dan azrol bagai baru semalam pergi tinggalkan saya.. "syamir memandang aku dengan tajam.. " saya tahu saya tahu hati awak untuk azrol, tapi macam pernah saya bagitahu awak, cinta boleh dipupuk dan saya tahu awak hanya dipenuhi ego, dan saya yakin awak boleh , saya percaya." syamir membuka botol itu dan mengambil cincin itu lalu " pakailah eisya , demi saya , saya bersumpah saya akan buat awak bahagia, saya berjanji.. " wajah sayu syamir, tak akan aku boleh menang...sambil tangan aku hulur, syamir memakaikan cincin kejari manis aku... aku menangis dan mungkin ini jalannya untuk aku bahagia dan aku tak booleh lawan takdir .mungkin azrol juga ingin melihat aku bahagia...dan mungkin juga aku terima lamaran syamir sekali lagi atas berterima kasih untuk apa yang dia dah lakukan ." terima kasih eisya kerana terima saya sekali lagi ..dan saya berjanji kali ini saya takkan pernah tinggalkan awak dan saya takkan pernah berhenti untuk mencintai awak." muka syamir penuh dengan keikhlasan . tak dapat dinafikan lagi . mungkin dan sememangnya dialah jodoh aku .
    " aku terima nikahnya NOOR FARISYA ARIANA QASMIRA dengan mas khawin sebanyak RM686.86sen tunai !" syamir sah menjadi suami aku, airmata syukur ke hadrat illahi menitis kepipi, syamir mencium dahi aku tanda membatalkan air sembahyang antara aku dan dia .walau aku bukan isteri kepada azrol tapi aku bahagia dan aku gembira aku sempat mencintai dan dicintai azrol walau sementara tapi cinta ini sampai  mati akan kekal dalam lubuk hati. Walaupun aku sudah menjadi milik MUHD SYAMIR RIZDLAN. terpancar muka kegembiraan di wajah ayah dan ibu, wajah ann dan semua kaum keluarga dan sahabat sahabat.Kesibukkan melayan tetamu adalah tugasan ibu dan ayah .aku bahagia bila melihat semua nya bahagia, " dan azrol saya dah jumpa kebahagiaan saya, walau awak tak ada dengan saya,dalam hati saya masih kuat menyatakan awak ada disisi saya. " air mata menitis dipipi, syamir menepis dengan jarii nya ..aku mengenggam jari jemari syamir," sayang, terima kasih ada awak dengan saya buatkan saya bahagia .saya akan cuba sedaya yang mungkin untuk buatkan awak bahagia dan saya akan cuba untuk cintakan awak sebagaimana awak cintakan cintakan saya. saya berjanji demi nama awak, syamir."aku memeluk erat syamir dan aku rasa tenang dan bahagia dipelukkan syamir.tuhan saja tahu apa yang aku rasakan , dan aku rasa inilah tujuan sebenar allah menguji aku dengan bermacam macam dugaan dan akhirnya inlah kebahagiaan sebenar. dan aku redha dengan apa yang terjadi .dan aku bersyukur apa yang aku ada. alhamdulillah . aku masih ada didunia untuk semua kebesaran allah .
     Pagi ini aku dan syamir menziarah ke kubur arwah atuk, sebelum sempat aku mejejak kaki ketanah perkuburan air mata mula bercucuran jatuh.sampai ke kubur arwah.. selepas membacakan surah yassin aku menyampaikan apa yang tersirat ." atuk,eisya datang,eisya bawa suami eisya.banyak sangat eisya lalui atuk tapi alhamdulillah eisya masih kuat.eisya masih kuat untuk hadapi semua ini atuk .. dan insyallah eisya akan tempuhi dugaan sebagai seorang isteri yang solehah dan mithali . terima kasih kerana membesarkan eisya tapi sayang atuk tak boleh melihat eisya menjadi isteri orang. eisya sayangkan atuk, assallamuailaikum ." aku mencium batu nisan lalu aku beredar pergi . dan buat sekian kali, aku mengajak syamir pergi ke menziarah kubur arwah azrol . didalam kereta aku hanya termenung.. sampai ditanah perkuburan azrol hati aku tersentap lalu air mata jatuh berderai,syamir suamiku, cuba menenangkan aku..terima kasih sayang .syamir sedang membaca doa ditepi kubur arwah begitu juga aku dan dalam hati aku , " azrol, saya datang..saya bawa suami saya..kalau ini yang awak nak lihat saya bahagia. yee saya bahagia walau bukan dengan awak,saya redha janji cinta kita pernah tersemadi indah,azrol saya perlu buang awak dari akali fikiran saya, tapi wallahhi bukan dari lubuk hati,saya seorang isteri pada suami berdosa kalau saya masih menyimpan perasaan kepada awak. jangan risau tentang kenangan kita satu masa dulu. akan tersemadi indah di jauh lubuk hati saya . dan awak,betul cakap awak semua yang terjadi ada hikmah dan ini hikmahnya . hikmah kehidupan saya .terima kasih pada awak kerana telah buatkan saya buka hati untuk cuba berubah demi diri sendiri dan saya berjaya . terima kasih azrol kekasih hingga akhir hayat hidup aku ..... " kali ini aku tak menitiskan airmata walau dalam hati aku sebak . menabur bunga dipusara azrol sebelum tangan aku digenggam erat oleh syamir lalu aku mengikuti langkah syamir walau aku masih berpaling dikubur arwah azrol . " terima kasih azrol atas kejujuran dan keikhlasan awak selama ini " jerit hati kecil aku .. sambil melangkah pergi . .
   Dalam kereta sebelum syamir memulakan perjalanan dia menarik bahu aku lalu dikucupnya didahi " eisya, saya nak awak percaya saya mampu bahagiakan awak dan saya mampu cintakan awak seperti mana arwah lakukan. dan saya berjanji saya akan jaga awak seperti nyawa saya sendiri . saya yakin saya boleh bahagiakan awak, dan saya akan sabar menunggu cinta awak . " sambil dahi dikucup, aku terus memeluk erat suamiku,syamir.. " saya berjanji sayang akan belajar mencintai awak dan tak susah untuk saya cintakan awak." masih dipelukkan suami yang dikasihi berkumandang lagu diradio .
bai bait lirik itu masih lagi terngiang ngian ditelinga aku :
You may think that im talking foolish
You've heard that im wild and im free
You may wonder how I can promise you now
This love that i feel for you always will be
But your not just time that im killing
I'm no longer one of those guys
As sure as i live, this love that i give
Is gonna be yours until the day that i die
Oh baby im gonna love you forever
Forever and ever amen
As long as old men sit&talk about the weather
As long as old women sit&talk about old men
If you wonder how long ill be faithful
I'll be happy to tell you again
I'm gonna love you forever and ever
Forever and ever amen
They say time takes its toll on a body
Makes a young girls brown hair turn gray
Honey i don't care i ain't in love with your hair
N if it all fell out well i'd love you anyway
They say time can play tricks on a memory
Make people forget things they knew
Well it's easy to see it's happenin to me
I've already forgotten every woman but you
I'm gonna love you forever and ever
Forever and ever amen
Lagu yang dinyanyikan oleh penyanyi evergreen Randy Travis .
Forever and Ever Amen .

   Terasa bahagia aku dipelukan suami yang dikasihi,syamir saya berjanji akan belajar mencintai awak,dan saya tahu tak susah untuk cintakan seorang lelaki yang sangat penyabar macam awak syamir....

~bahasa dan penulisan agak pelik , harap maaf :D~

~END~

3 comments:

  1. *clap3 tanda kagum !!

    nice stOry ell ! gud jOb !! ^^

    ReplyDelete
  2. best sgt sgt sgt :') sambungan please? you can be a good writer :)

    ReplyDelete
  3. amy : whoahh ~ hahah thanks ! benda dah lama nie saja refreshkan balik .

    najat : sambungan cinta syamir dan eisya ? maybeee ~ hehe

    ReplyDelete