Fellas :)

Wednesday, June 15, 2011

Its not easy to be a wife plus mother .

Let start this entry with . my mom dah tak ada kat umah like a a week maybe since my lil sister admin to hospital . sakit apa ? Sawan . ssadd . but bukan dalam keturunan kami . Its just ada sangkut paut dengan otak dia . Tapi ia bukan penyakit keturunan okay . Sampai sekarang dah dekat 9bulan but masih doctor tak dapat detect penyakit yang betul tentang adik i . pity her and we acctually worried bout her future then :( But ini lah takdirkan tak boley nak mengelak . Kita tak boley nak menghalang we have  just follow the rythm . But this entry not about mt lil sis . But this entry apa yang i learned when my mom not at home . Whole weak guys . I was like acting as a wife and mother for my dad and my others sister . Nak tau tak apa ??
  • I HAVE TO COOK
  • I HAVE TO CLEAN THE HOUSE 
  • I HAVE TO IRON MY SISTER UNIFORM AND MY DAD 
  • I HAVE TO CLEAN ALL THE CLOTHES
  • I HAVE TO TIDY UP MY DAD AND SISTER BED 
  • I HAVE TO MAKE SURE ALL CLEAN AND TIDY.
Jangan cakap benda yang  i list ni senang . Seriously i ada jugak kemas rumah , memasak . But not with fully commitment cause my mom always be at my back . And if you guys try to handle around one week you guys will know how did i feel and you guys will understand why is so hard to became a wife and mother . Before that , "MOM, ILOVEYOU ! "  . Now you guys imagine, i have to wake up earlier, kemas satu rumah , bilik tidur adik i , bilik tidur ayah i which is i never done that cause what , cause my mom always did that . Dah satu keja kemas rumah bilik segala, pakaian yang bersepah semua . my dad and my lil sis memang sangat orang kata they are too much spoiled with mymom . Cause ayah nanti letak je baju dia lepas dia salin kat mana dia suka, and my lil sis in 4 hours like 2 shirt she will change ,and dia biarkan bersepah depan almari dia . And i kena kutip and put into washing machine and clean it again . I kena sapu rumah which i always did it everyday .But mop lantai bukan keja i, my mom always did that . Make sure semua barang cawan , meja makan clear ,dapur clear semua clear , bukan keja i my mom yang akan kemaskan . So bila dia tak ada i have too make sure clean ! I basuh baju hari hari i sidai baju hari hari i lipat baju hari hari , which is benda ini i jarnag buat hari hari selang satu hari ada kot , cause why ? my mom selalu buat .And i kena masak utk adik i bila dia balik sekolah , my dad always makan luar busy dengan keja dia . So then i will cook for two of us . And tak susah nak masak . Tapi rasa susah bila kita dah biasa hang up at rooms read magazine online so bila kita kena spent time dekat dapur , kita akan rasa penat and berbaloi sebab kita tersenyum bila adik balik dia lapar and i ready for her . So i guess my mom pun rasa benda yang sama she must be more happier when she could done cook enough time until my sis get back home . right? i do feel the same . haha . And yang buat kan kita penat cause after kita kemas kita kena make sure clean , and bila ada adik dan ayah yang terlalu spoiled with my mom so that everything mess up again . haha .yeah , korang bayangkan lah , korang dah siap semua rumah kemas semua then ada pulak kan adik korang balik sekolah baju salin and tak hang kan , tak tau nak mandi and we have to warning her and that is tired . Plus ayah balik bukak kasut dan stoking yang busuk depan pintu umah , kunci rumah letak merata masuk bilik baju salin letakkan bersepah . Memang rasa angin je and nak marah , and that is why my mom asyik bebel for like non stop . haha . So now i faham bila my mom bebel apa perasaan dia , so next time kalau dia bebel i will not ask her , " mak , kenapa mak asyik nak bebel je ? " haha so i will not ask her no more .And bila malam kena warn adik suruh masuk tido esok sekolah and after that have to iron my sister uniform and my dad clothes for work . Then till that i cant sleep , haha , i cant off to bed , i cant relax yet . So isnt easy to done all that work isnt ? Its not easy ,Well im guess im proud with you mak ! you done everything for your husband and your kids . ;) And im telling you guys its not easy to be a wife and a mother without you done all this thing like a blink of your eyes , Trust me :)
ILOVEYOUMOM ! :)

No comments:

Post a Comment