Fellas :)

Wednesday, June 22, 2011

Kenapa perlu memilih ?

Let me desribes in this way first .
 Just imagine how .. okay .
Its like in Dottie drama , do you guys ever heard of that ? im sure you guys did . Between this chubby ladies and this hot ladies which one you guys prefer for this handsome man take as wife ?

This is me , just for make it this entry more clear .

Being honest with all my blogger here , i do love myself . 
But if got certain people 
That keep judging me 
Here and there is missing 
The strength of love my self is missing 
Why do we have to judgin each other easily .
Why do we have to be selfish
You guys got the answer ?

Let me explain here clearly.
Dalam kehidupan tak salah nak memilih . Even dalam kehidupan jugak mengajar kita utk membuat pilihan sebab kita diberikan pilihan . Malah dalam Islam sendiri tiada halangan untuk kita memilih yang macam mana kita inginkan. Baginda Rasulullah s.a.w dalam sabdanya bermaksud :
“Seseorang wanita itu dikahwini kerana empat perkara: Kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Utamakanlah yang mempunyai agama,nescaya kamu akan selamat”  (Riwayat Bukhari dan Muslim)
Mungkin yang dikatakan adalah buat lelaki, namun buat wanita pun secara kiasnya berpandukan ini juga. Memilih yang beragama itu yang terbaik buat kita.
Pesan Nabi s.a.w “Apabila datang melamar kepadamu seseorang yang kamu redha agamanya dan akhlaknya, maka kahwinkanlah. Jika tidak kamu laksanakan, maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan kerosakan yang luas” (Riwayat Tirmizi)
“Janganlah kamu kahwini wanita kerana kecantikan mereka, kerana kemungkinan kecantikan itu akan menghancurkan mereka sendiri. Dan janganlah kamu kahwini kerana harta mereka, kerana mungkin harta itu menyebabkan mereka derhaka. Tetapi kahwinilah mereka atas dasar agama. Sesungguhnya hamba yang berkulit hitam, tetapi beragama adalah lebih baik” (Riwayat Ibnu Majah)
Jadi awak semua faham maksud ini ? Apa yang i cuba terangkan disini , kalau korang semua memilih , memilih biar yang betul . Jangan kerana dia cantik korang abaikan yang kurang . Mungkin kerana agung didunia korang dah jadi kabur utk memilih yang betul . Seriously i bukan jenis yang nak judge tak tentu pasal . Tapi korang fikir secara logik orang yang cintakan korang mungkin tak cantik nak compare dengan orang yang korang cuba nak cinta tuh . Mungkin enggang dan pipit , kann?  Tapi korang tak rasa ke kosong bila korang cuba mendapatkan someone yang mungkin tak boley nak hargai korang dan korang lepaskan someone yang sememangnya dah sangat menghargai korang .Secara honestlah , i pernah lalui satu situation .well, here is the situation..Zaman sekarang zaman it, so tak salah kalau bercinta dimulakan dengan alam maya .
I masihh ingat ada satu hari ini i was chatting at ym .ive know this guys . We've spent like 2month chatting passing number sms calling ... and one thing that he didnt ask my picture and i dont ask him to . For god sake lah , i tak cantik gemuk ,tapi atleast i comey ! haha say whatever it is i still hold on it .Sampai one day perasaan i dekat dia lain sangat . Bila dia tak call i resah bila dia tak mcg i tertunggu tunggu . And how i wish i could tell you guys how i feel that time . Well, i bet he feel the same too . Until one day , dia mengaku dia sayangkan i , walau pun tak pernah berjumpa , just dalam fone tak pernah tengok gambar . so like i dah ada harapan dekat dia . bodohkan? So then after that dia mintak i gambar . so i was like . why dont you give me your facebook and i add you  . i cakap dekat dia macam tuh . so then i was stalk at his page, macam biasa tak private pun dia . i boley tengok gambar dia wall dia and his friends .So then bila i tengok gambar dia , kawan kawan dia . . i rasa down sangat . sebab dia handsome. so i am wondering sesuai ke aku dengan dia nanti ? kawan kawan dia mesti gelakkan dia . so i amik keputusan i tak add dia . Then i mcg dia , i cakap dengan dia , " you i tak add you and irasa better kita stop semua ini i tak nak lagi teruk . i tak sesuai dengan you , you handsome and kawan kawan you semua lawa . nak banding i dengan you apa ada ? " Lepas tuh dia marah , dia cakap " eyh , i tak kesah semua tuh lah . i sayangkan you dan i tak peduli semua tu . i tak kesah you lawa ke tak .. "  after that kami still contact macam biasa dan makin close , tapi hati i tak sedap atlast i add dia jugak di facebook . biar dia tengok , biar dia tentukan . . dalam hati i , i dah ready utk terima apa saja . i akan redha kalau i bukan pilihan dia . itu lah kata kata semangat utk i kuat . Malam tu dia online  , dia apporove i . I online jugak . tapi i tengok je , i tak nak komen dia . tak nak mcg dia. i nak tengok inisiatif yang dia ada . After one hour dia masih diam , lepas tuh i mcg dia " dah tengok gambarkan ? i tak lawa kan .. ? "  after few minutes dia reply .. " eyh taklah , sorry busy .. humm elok je lah .. "   cara dia msg macam dingin je tak macam selalu . lepas tuh i balas balik tapi dia tak balas mcg i . berkali kali i cuba call dalam kali ke 5 baru dia pick up , dia kata credit dia abih . dan dia tak dengar bunyi fone . masa ni i was like FUCKED UP ! dia baru bagi tahu i yang dia topup pagi tadi bila malam credit dia abih sedangkan dia dengan i je ? so then i cuba utk coolkan diri lagi walau sorang sorang dalam bilik i dah mula menangis , kata kata semangat tuh seolah tak ada kesan sebab hati terasa sangat . esok dan lusa i masih tunggu tapi sikit pun tada call atau mcg dari dia . Then i antar mcg dekat dia  satu mcg nie je i anta . " i dah agak ini yang akan jadi , i nak antar mcg ni pun  pikir banyak kali yang i tak layak utk mcg you .. i tak salahkan you kalau you tetiba diam tapi jangan jadi pengecut yang tak boley nak bagitau kenapa , takut nak sakitkan hati i atau sengaja nak sakitkan hati i dengan cara macam ni ? dalam diam dan tak sedar you sememangnya dah sakitkan hati i . dan sememangnya jugak kata kata lelaki memang tak boleh pakai . tak boleh diguna . terima kasih sebab semua ini . terima kasih atas hubungan kita yang singkat selama ini . bye ... " i hanya mampu hantar ini je.. terasa sakit tuh , nauuzubillah . tapi nak buat macam mana . kita tak boley paksa orangkan utk terima kita .. memang makan masa jugak nak okay . tapi alhamdulilah i cuba dan i berjaya . :)
 Yes ! benda ini betul betul jadi awal tahun 2010 . And sakit lah jugak tapi salah i jugak cepat sayangkan orang dan cepat mengharap . susah kan kalau ada perangai macam ini . humm . So korang kalau nak memilih jangan memilih utk kebahagiaan korang dan korang buat orang lain sakit . semestinya kebahagiaan korang tuh tak lama . Tak salah memilih tapi macam i cakap jangan terlalu memilih . sebab bila koran terlalu memilih korang tak sedar orang disekeliling korang akan rasa sakit . Korang mesti rasakan , " dah tahu dah jadi macam tuh kenapa tak cuba nak ubah ? " soalan ini i paling benci . sebab , i takkan berubah kerana sesuatu benda atau atas desakan orang . I hanya akan berubah bila i rasa i patut demi kebahagiaan diri sendiri . eyh jangan cakaplah kan , kawan i sendiri , muka lawa, kaya , good education , tapi orang yang dia suka masih memilih . memilih utk yang lebih baik . Ini kerana orang yang macam ini terlalu mengejar kesempurnaan yang tak wujud . Ornag macam ini tak faham erti  " Complete Each Other " tuhan ciptakan ada yang lebih ada yang kurang . Dan yang kurang completekan yang lebih dan yang lebih completekan yang kurang . Baru ada Balance of Life. Manada yang lebih dan lebih . kalau ada bahagia tak hidup dia ? tak mungkin . mesti ada cacat cela . sebab tiada kesempurnaan dalam hidup .  Macam i cakap awal awal tadi kalau korang nak sangat memilih korang dah cukup lengkap semua takpe, orang yang dipilih tuh pun akan faham bila dia tidak dipilih. Tapi kalau diri sendiri tak cukup lengkap lagi korang nak demand korang rasa orang yang dipilih tuh dan tidak dipilih akan cakap apa kat korang ? Alhamdullilah , i tak cantik . i gemok, i tak baik . ada banyak lagi yang kurang dalam hidup i . Masih banyak yang perlu i belajar dalam hidup . Tapi i hargai semua orang . I mengaku i sendiri pernah memilih dan mengecewakan orang . Tapi Demi Tuhan sampai sekarang i takut nak buat macam tuh lagi . bagi i biarlah berkawan dan jangan bagi harapan utk orang . Dont create the hope if we  not ready for it.  Semua orang tak perfect awak . Sebab tuh kita dipasangkan utk menyempurnakan satu sama lain . Satu je i nak tanya , korang terlalu memilih korang rasa korang layak ke dipilih ? Dulu boleh lah i pikir tentang rupa paras je . Tapi sekarang i lebih tumpukan pada masa depan . Korang rasa korang dah cukup bagi yang memilih , korang dah ada kerja yang tetap ? korang rasa kerja korang cukup nak menampung anak bini korang 20tahun lagi ? Korang rasa korang layak jadi suami dan ayah kepada anak dan isteri korang nanti ? Yes ! this entry i made specially for guys . Jadi jangan terlalu memilih bila korang masih belum cukup semua ini . Dan jangan jadi sang pemilih yang akan melukakan hati orang lain . Senang cerita jangan beri harapan pada orang . I lahir tahun 1991 , dan i rasa banyak lagi i perlu belajar dalam hidup , tapi i dapat baca perangai manusia ini sama je . Bila terlalu mengejar kesempurnaan korang akan abaikan yang sepatutnya . Elok tak perangai korang macam ini ?Terlalu memilih ini adalah kerana kita terlalu inginkan kesempurnaan. Semua mengikut apa yang kita mahukan. Tak ada cacat celanya. Dan mereka sedemikian rupa yang tergolong dalam orang-orang yang rugi.Wah, ikut sedap mulut ja cakap macam tu, hehe. Bukan apa, yang terlalu memilih ni, yang tak tahu bersyukur. Dah jumpa yang bagus, oleh sebab hanya slack sikit sahaja, sudah kita reject. Ingatlah, kita pun ada kekurangannya. Janganlah mencari kesempurnaan, kerana itu yang merugikan. Terima sesuatu seadanya, bila dah memilih, doa dan tawakal menjadi senjata. Setiap manusia yang diciptakan ada kurang ada lebihnya . Belajarlah bersyukur apa yang ada . Jangan jadi sang pemilih yang kejam dan melukakan hatii dan perasaan orang yang cintakan kita . Atleast kalau tak boley terima belajar menghargai . I rasa orang tuh boley terima kalau dalam diri kita sendiri ada inisiatif utk menghargai . I cakap benda betul bukan copy and paste . Ini apa yang i rasa sebagai seorang yang pernah memilih dan sebagai seorang yang pernah dipilih dan tidak dipilih . Sakit tau tak ? Jadi sebelum apa apa pun cuba kita imagine kita di  tempat diorang dan apa kita akan rasa kalau benda tuh jadi kat kita , jangan amik mudah jangan cakap seolah olah kita terlalu pentingkan diri sendiri " alah bukan nye i nak duduk kat tempat dia pun "  Allah itu maha adil , dan ingatlah what goes around comes around  mungkin hari ini bukan hari kita , tapi esok siapa tahu ,? kalau hari ini kita buat orang menangis  esok kita yang menangis .Apa yang i tulis ini secara honest nya i cuba nak motivate kan diri i . yeah , sebab kadang kadang mata i pun macam korang tak nak sedar , kita ni pun bukannya hebat bukannya perfect tapi kita nak yang over the top . tak ke lebih tuh? rezeki ada dimana mana kalau rezeki kita dengan someone jodoh kita dengan someone memilih lah seluruh pelusuk mana pun , kalau dpat yang tuh . yang tuh lah yang akan teman kita sampai tua . percaya lah . benda ini betul bukan sekadar motivate bagi korang bukak hati . tak . apa yang ada kat blog i , apa yang tulis tuk korang baca adalah utk diri i sendiri . utk i motivate diri i sendiri . seriously. jadi belajar menghargai dan jangan terlalu mementingkan diri sendiri . :) 

Thanks ! enough for now ;) 
       

No comments:

Post a Comment